Zeker 15.000 veroordeelde criminelen lopen nog altijd vrij rond. Het lukt Justitie maar niet om ze op te pakken. Ze hebben samen 3388 jaar cel openstaan. Dat blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
Het hoge aantal is simpel te verklaren. Veel verdachten mogen in vrijheid afwachten of de rechter hen een gevangenissstraf oplegt. Als ze worden veroordeeld, komen ze niet opdagen. Uit de gegevens van het CJIB blijkt dat in de afgelopen vijf jaar ruim 10.000 veroordeelden definitief onder hun straf wisten uit te komen. Ze waren zo lang zoek dat hun straf is verjaard.
De niet-uitgevoerde celstraffen waren opgelegd voor lichte en zware misdrijven, zoals illegale hennepteelt, diefstal, gewelddadige overvallen, kindermisbruik en moord of doodslag.
Het Openbaar Ministerie wil maatregelen nemen om te voorkomen dat verdachten in afwachting van hun straf verdwijnen. 'We denken aan het afnemen van het paspoort en het intrekken van het rijbewijs', zegt hoofdofficier van Justitie Henk Korvinus in RTL Nieuws. Ook zou het voorarrest moeten worden verlengd.
Tweede Kamerlid Lilian Helder van de PVV noemt de cijfers 'bewijs dat het niet juist is dat verdachten van een misdrijf hun vonnis in vrijheid mogen afwachten'. Ze heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) over de kwestie en wil dat de wet wordt aangepast. Doet hij dat niet, dan maakt ze zelf een initiatiefwetsvoorstel.
Ook de PvdA stelde vragen over het nieuws. Volgens Kamerlid Achmed Marcouch blijkt Justitie niet in staat om alle veroordeelde criminelen hun straf te laten ondergaan en is dat een teken dat de rechtstaat op dit punt faalt. Hij is ook bang dat de afschrikwekkende werking van gevangenisstraf afneemt als veel mensen hun straf ontlopen.
Bron
Geen opmerkingen:
Een reactie posten