donderdag 1 november 2012

Eerste rechtszaak tegen Rutte II om regeerakkoord

De patiëntenkoepel van de GGZ spant een rechtszaak aan tegen het nieuwe kabinet om invoering van de eigen bijdrage in de geestelijke gezondheidszorg te voorkomen.

Directeur van patiëntenkoepel Landelijk Platform GGZ, Marjan ter Avest, heeft een bericht van Nu.nl hierover bevestigd tegenover het ANP.

De patiëntenkoepel wilde al eerder een rechtszaak aanspannen toen de maatregel in het vijfpartijenakkoord werd opgenomen, maar in het deelakkoord van VVD en PvdA over de begroting van 2013 werd de eigen bijdrage geschrapt. In het regeerakkoord dat afgelopen maandag werd gepresenteerd is de maatregel - vanaf 2014 - terug. De kosten van de eigen bijdrage worden nu niet een vast bedrag, maar procentueel bepaald.

Desalniettemin was Marjan ter Avest, voorzitter van de koepel, 'stomverbaasd', toen zij het regeerakkoord las. 'We hadden onze zaak juist aangehouden vanwege het herfstakkoord en omdat we hoopten dat de eigen bijdrage ook met terugwerkende kracht voor 2012 zou vervallen', aldus Ter Avest. 'Daar hadden we ook fors op aangedrongen bij de partijen. En nu krijgen we dit. Hier snap ik niets van!', zegt ze tegen Nu.nl.

De aanklagers vinden de maatregel discriminerend omdat er bij andere vormen van specialistische zorg geen eigen bijdrage wordt verlangd. Bovendien vreest de koepel de maatschappelijke gevolgen. Mensen met psychische problemen zouden door de eigen bijdrage afzien van geestelijke zorg, en daarmee een gevaar kunnen worden voor de omgeving. Ter Avest: 'Er is een grote groep met ernstige psychiatrische problemen die dat (de voorgenomen eigen bijdrage, red.) helemaal niet kon betalen. Veel mensen dreigden hierdoor te stoppen met de voor hen noodzakelijk zorg, met alle ernstige gevolgen voor henzelf en de omgeving. Toch is er alleen gekeken naar de kosten.'

Bron
Lees ook: Het volledige regeerakkoord
Lees ook: Hoog inkomen profiteert van aangepast akkoord

Geen opmerkingen:

Een reactie posten