vrijdag 15 februari 2013

'Meteoriet kan ook in Nederland neerstorten'

Het kan ook in Nederland voorkomen dat een meteoriet plotseling de dampkring binnenvliegt, zoals in Rusland vrijdagochtend gebeurde. 'Ze kunnen overal inslaan. De ruimte wordt wel in de gaten gehouden, maar de hele wereld kan niet constant worden geobserveerd', zegt Gerhard Drolshagen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Vrijdagochtend scheerde de meteoriet door de lucht boven het Oeralgebied in Rusland. Toen hij de dampkring binnenvloog, vond er een explosie plaats. De knal was zo hard dat ruiten braken, waardoor bijna duizend mensen gewond raakten. 'Je moet bedenken dat de meteoriet met een snelheid van 50.000 tot 60.000 kilometer per uur onze dampkring binnenvliegt. Het is voor het eerst dat er zo veel mensen gewond raakten', zegt Drolshagen.

Volgens de ruimtevaartdeskundige was de inslag een complete verrassing. Omdat niet de hele lucht altijd in de gaten gehouden kan worden, was het ook niet mogelijk een waarschuwing af te geven. Als een object op de radar verschijnt, is wel al 1 of 2 dagen voor de inslag te zien of het de aarde gaat raken. 'Dat hebben we in 2008 eens gehad; toen gaven we een waarschuwing en kwam een meteoriet in Soedan neer.'






Niemand raakte gewond. De laatste keer dat er een echt grote explosie ontstond, was in 1908 in Siberië. Daardoor vielen bomen om in een gebied van 2000 vierkante kilometer. Het was de grootste inslag van een meteoroïde in de geschiedenis. De steen was volledig verbrand voordat hij het aardoppervlak kon bereiken.

Meteoroïdes die wel de aarde hebben bereikt, meteorieten genoemd, zijn onderdeel van de Russische geschiedenis. De Popigaikrater in het noorden van Rusland, niet ver van de Laptevzee, heeft een diameter van 100 kilometer. Het is de zevende grootste krater ter wereld en moet miljoenen jaren geleden zijn ontstaan toen een brok gesteente uit de ruimte op aarde neerkwam. De grootste krater ter wereld is te vinden in Vredefort, Zuid-Afrika. Ruim 2000 miljoen jaar geleden kwam daar een asteroïde ter aarde die een krater met meer dan 300 kilometer doorsnee veroorzaakte.

Vrijdagavond vliegt er een grote asteroïde langs de aarde. Die heeft een doorsnee van 50 meter en vliegt op 27.000 kilometer afstand langs de aarde. Als die op aarde zou neerstorten, ontstond er een groter probleem. 'Maar hij vliegt alleen maar langs, dus daar hoeven we ons geen zorgen over te maken', aldus Drolshagen.

Bron
Lees ook: Meteoriet van tien ton maakt duizend slachtoffers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten