donderdag 24 april 2014

'Nederland levert metadata voor drone-aanvallen'

Een Amerikaanse drone op archiefbeeld. © epa.



Nederland is mogelijk toch betrokken bij de Amerikaanse aanvallen - en liquidaties - met drones. Dit meldt NRC Handelsblad vandaag op basis van uitspraken van Brandon Bryant, een voormalig dronepiloot. Bryant was zes jaar actief bij de uitvoering van het Amerikaanse droneprogramma.

'Het is ondenkbaar dat Nederlandse inlichtingen over Somalië niet door Amerikanen gebruikt zijn bij drone-aanvallen. Amerika gebruikt alle info die gegeven wordt. En Nederland levert, zo laten documenten zien, belangrijke inlichtingen over Somalië', zegt Bryant.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukte gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer nog dat Nederland niet meewerkt aan illegale liquidaties met drones. Volgens haar zijn er geen aanwijzingen dat andere landen dodelijke acties uitvoeren waarbij ook informatie is gebruikt die door Nederlandse inlichtingendiensten is verzameld. Bryant noemt deze uitspraken van Hennis 'naïef en onjuist.'


Ook de SP, het CDA en D66 twijfelden aan de stelligheid van Hennis. Volgens deze partijen valt niet na te gaan of buitenlandse geheime diensten, bijvoorbeeld van de Verenigde Staten, ook Nederlandse inlichtingengegevens gebruiken of hebben gebruikt om met onbemande vliegtuigjes vermeende terroristen of anderen uit te schakelen. De Tweede Kamer vindt dat het kabinet voor het delen van inlichtingen expliciet als voorwaarde moet stellen dat deze niet gebruikt mogen worden voor illegale liquidaties.

Opheldering
Het CDA en D66 hebben het kabinet vandaag opnieuw om opheldering gevraagd, naar aanleiding van de uitspraken van Bryant. 'We horen nu een heel ander verhaal. ik heb daarom het kabinet meteen om opheldering gevraagd', zei D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma in een reactie. Ook volgens zijn CDA-collega Raymond Knops vraagt het bericht om spoedige opheldering door het kabinet. Volgens SP'er Harry van Bommel moet deze informatie bekend zijn binnen de defensieorganisatie. Ook hij wil dat het kabinet de zaak snel opheldert.

De militaire inlichtingendienst MIVD kan tijdens militaire operaties gegevens delen met partnerlanden. Het is daarbij volgens Hennis niet gebruikelijk dat diensten elkaar melden of informatie ook voor andere doelen wordt gebruikt. Het is ook niet bekend op basis van welke informatie andere landen operaties uitvoeren, aldus de minister.

De inlichtingen die aan de Amerikanen worden gegeven zijn metadata. Dat zijn bijvoorbeeld gegevens over wie met wie belt, wanneer, waar en hoe lang.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten