Geen inzet van grondtroepen, mogelijk luchtacties
De Verenigde Staten bereiden zich voor om militair in te grijpen in Irak en zijn bereid over de crisis in dat land met Iran te praten. De VS denken overigens niet aan grondtroepen voor dergelijke acties, beklemtoonde het Witte Huis maandag.
President Obama zou vooral kijken wat er vanuit de lucht tegen de jihadisten kan worden ondernomen. De VS willen volgens het Witte Huis niet over militaire zaken met Iran spreken. Als er een gesprek komt, willen ze er bij Iran op aandringen dat het zijn invloed bij de sjiitische Iraakse leiders gebruikt om ze over te halen de belangen van alle bevolkingsgroepen te dienen.
Opmars
Door de opmars van soennitische extremisten afgelopen week in het noorden van Irak, staan Washington en Teheran aan dezelfde kant in een conflict dat Irak als eenheidsstaat bedreigt. Washington zoekt contact met Iran, een land dat de VS met sancties economisch wurgen en waarmee ze al sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen hebben.
Minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei maandag over contact met Iran dat de VS niets uitsluiten wat constructief kan zijn. Aangenomen wordt dat Irak deze week ter tafel komt bij de onderhandelingen in Wenen tussen Iran en zes grote mogendheden, inclusief de VS, over de omstreden nucleaire ambities van Iran.
Iran is een sjiitische mogendheid en steunt de regering van Irak, waar de meerderheid van de bevolking sjiitisch is. De extremisten die afgelopen week delen van het noorden en noordwesten van Irak onder de voet liepen, zijn soennieten. Ze noemen zich Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) en zeggen te ijveren voor een grote puriteinse islamitische staat in wat nu Irak, Syrië, Palestina, Israël en Libanon heet.
Isis
De ISIS heeft nog steeds veel inkomsten, door misdaad en dankzij sponsors. Ook melden zich vrijwilligers voor de strijd. Onder hen zijn volgens de Nederlandse minister Timmermans veel Nederlanders. Volgens sommige schattingen zijn meer dan 100 Nederlanders onder de mogelijk 2000 Europeanen die zich in de eerste plaats in de burgeroorlog in Syrië aan de kant van jihadisten hebben geschaard.
Washingtons militaire bemoeienis komt 2,5 jaar nadat de Amerikanen Irak verlieten. Ze vochten er 8 jaar. Die oorlog begon in maart 2003, toen de VS Irak binnenvielen. Sindsdien zijn volgens waarnemers circa 150.000 burgers gedood. De VS brachten de dictatuur van de soenniet Saddam Hussein ten val. Ze hadden hem in de jaren 80 nog gesteund in diens oorlog tegen Iran.
Bron
Lees ook: Irak en VS schrikken van geheime boekhouding ISIS ***
Lees ook: Timmermans: veel Nederlandse jihadstrijders bij ISIS
Lees ook: Gevechten in omgeving Bagdad
Lees ook: VS stuurt militairen naar Irak om Amerikanen te steunen
Lees ook: VN bezorgd over schokkende ISIS-moordpartijen in Irak
Lees ook: Obama belegt topoverleg over Irak
Geen opmerkingen:
Een reactie posten