Obama overweegt aanvallen op IS om Yezidi’s te redden
Het Nederlands kabinet is 'doordrongen van de ernst van de situatie in Irak en houdt voortdurend contact met de meest betrokken spelers'. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken schrijft dat vandaag aan de Tweede Kamer.
Kamerleden hadden gevraagd om een brief van de minister over het geweld van de strijders van de Islamitische Staat (IS) tegen burgers in het noorden van Irak. Tienduizenden mensen van de minderheidsgroepering de Yezidi's zouden voor IS de bergen in zijn gevlucht. Ze dreigen daar alsnog door IS vermoord te worden of van dorst en honger om te komen.
'De nood van de nieuwe groepen vluchtelingen is bijzonder hoog en verdient onmiddellijke aandacht', schrijft Timmermans. Via diplomatieke kanalen in binnen- en buitenland dringt het kabinet hier 'met stelligheid' op aan. De Nederlandse ambassade in Caïro staat over de situatie in contact met vertegenwoordigers van de Arabische Liga.
Iraakse ambassadeur
Daarnaast zijn de Nederlandse zorgen op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag overgebracht aan de Iraakse ambassadeur. Die meldde dat zijn regering bereid is interne geschillen met de Koerden in het noorden van Irak opzij te schuiven om zo het geweld te kunnen stoppen. De ambassadeur gaf toe dat dat op het moment onvoldoende was. Hij vroeg om internationale steun om de situatie onder controle te kunnen brengen.
Een oplossing voor het geweld in Irak kan er volgens Timmermans alleen komen als alle Iraakse en regionale leiders samen streven naar een politieke oplossing. Hij noemt het in dat licht positief dat het Iraakse parlement het eens is geworden over een nieuwe parlementsvoorzitter en een nieuwe president van Irak.
'Obama overweegt bombardementen'
Ondertussen overweegt de Amerikaanse president Barack Obama luchtaanvallen op de IS. Daarmee wil hij de duizenden Yezidi's die vast zitten in de bergen helpen. Dit heeft de krant The New York Times vandaag gemeld.
Washington overlegt met Bagdad en de Koerden in het noorden van Irak over mogelijkheden. Als er al iets gebeurt dan is het zeer gelimiteerd en direct gerelateerd aan een specifiek Amerikaans doel, wilde het Witte Huis er slechts over kwijt. De problemen in Irak zijn het gevolg van het falen van Iraakse politieke leiders, aldus een woordvoerder. Eventueel militair ingrijpen hangt dan ook nauw samen met politieke hervormingen.
Voedseldroppings
Wel heeft Obama al besloten voedseldroppings te laten uitvoeren in het gebied, meldt persbureau Reuters op gezag van een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris. Het Rode Kruis is daartoe al eerder overgegaan.
Washington zou verder drones willen inzetten om vanuit Arbil het door IS bezette gebied in kaart te brengen en Iraakse en Koerdische eenheden van informatie te voorzien hoe ze het best de jihadisten kunnen bestrijden.
Bron
Lees ook: Obama overweegt aanvallen op IS om Yezidi's te redden
Lees ook: IS verovert weer een stad: christenen op de vlucht
Geen opmerkingen:
Een reactie posten