donderdag 8 januari 2015

Veiligheidheidsdienst hield verdachten in de gaten

Said en Cherif Kouachi worden verdacht van het plegen van de aanslag op de redactie van het 
De politie in Frankrijk gaat verder met de klopjacht op twee zwaarbewapende hoofdverdachten die gisteren een bloedige aanslag pleegden op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo. De foto's van de twee verdachte broers Said en Cherif Kouachi zijn vanochtend vrijgegeven, omdat de politie alles op alles zet om 'nog een aanslag te voorkomen.' Later vanochtend meldde de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, dat het tweetal al langer in de gaten werd gehouden door de Franse veiligheidsdiensten.

De jongste van de drie verdachten van de aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo, de 18-jarige Hamyd Mourad, heeft zich overgegeven aan de Franse politie.

Bekende van de politie
Volgens de Parijse loco-burgemeester zijn de broers Kouachi deze zomer uit Syrië naar Frankrijk teruggekeerd. Ze komen uit Pantin, een dichtbevolkte achterstandswijk in het noordoosten van Parijs.

Een van de broers, Cherif Kouachi, is een bekende bij de Franse inlichtingendiensten. In 2008 werd hij veroordeeld tot achttien maanden cel wegens het rekruteren van strijders voor de opstand in Irak. Hij zei destijds woedend te zijn over de marteling van Iraakse gevangenen in de Amerikaanse gevangenis Abu Ghraib bij Bagdad.

Een bron bij de politie zei dat de verdachten in verband worden gebracht met een Jemenitisch terreurnetwerk. Cedric Le Bechec, een getuige die de schutters na het bloedbad de benen zag nemen, zei dat ze riepen dat het 'Al-Qaida in Jemen' is dat achter de aanslag zit.

Hij en zijn broer Said moeten beschouwd worden als 'gewapend en gevaarlijk', waarschuwde de politie na een vruchteloze zoektocht in de stad Reims. Er zijn vannacht wel meerdere arrestaties verricht, maar de hoofdverdachten zijn nog op vrije voeten, zo verklaarde de Franse premier Manuel Valls op de Franse radiozender RTL.

Veiligheidsdiensten
De twee broers werden in de gaten gehouden door de Franse veiligheidsdiensten. Dit heeft de minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, vanochtend bevestigd.

Hij zei dat er echter geen aanwijzingen waren dat er een terroristische aanslag werd voorbereid. Er liepen ook geen onderzoeken of strafzaken tegen Cherif en Saïd Kouachi, aldus Cazeneuve.

Verdachte geeft zich over
Een derde man, de 18-jarige Mourad Hamyd, gaf zich uit vrije wil over in het politiebureau van Charleville-Mézières, een stadje in de oostelijke regio Champagne, nadat hij in het nieuws en via sociale media had vernomen dat zijn naam in verband werd gebracht met de aanslag, zei het openbaar ministerie in Parijs.

Hij is de zwager van Chérif. Een klasgenoot van de jonge verdachte liet tegenover de Franse zender BFM TV weten dat de jongen 's ochtends op zijn middelbare school was in Charleville, op het moment dat de aanslag in Parijs werd gepleegd.

De jongen zou ,,overweldigd'' zijn van het nieuws dat hij als verdachte werd genoemd. De verdachte heeft volgens de politie de twee daders van de schietpartij mogelijk geholpen.

ID-kaarten achtergelaten
Volgens weekblad Le Point kwam de politie de vermoedelijke daders op het spoor doordat zij hun identiteitskaart hadden laten liggen in hun vluchtauto. Ze reden na de aanslag weg in een zwarte Citroën C3, maar lieten die al snel achter. Ze vervolgden hun weg in een andere auto, maar lieten hun ID-kaarten achter.

Twaalf doden
De aanslag in Parijs kostte woensdag aan twaalf mensen het leven, onder wie acht journalisten, twee agenten, een schoonmaker en een bezoeker van Charlie Hebdo. Na de aanslag verhoogde Frankrijk het terreuralarm tot het hoogste niveau. Bij redactiekantoren, gebedshuizen, in het openbaar vervoer en op andere kwetsbare plekken zijn militairen ingezet.




Bron
Lees ook: Teruglezen: De hele schietpartij duurde hooguit vijf minuten
Lees ook: Agente overleden na nieuwe schietpartij Parijs
Lees ook: Politie kamt omgeving schuilplek verdachten uit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten