donderdag 8 januari 2015

Moordenaar van zes cafégangers wil vrijheid terug

Cevdet Y. in 1985. © archieffoto ANP



De tot levenslang veroordeelde Cevdet Y., een van de grootste moordenaars uit de Nederlandse geschiedenis, hoopt na ruim 30 jaar cel nog steeds op gratie. Daarom sleepte hij gisteren opnieuw het ministerie van justitie voor de rechter. Y. schoot in 1983 zes mensen dood in het Delftse café 't Koetsiertje..

Het is niet de eerste keer dat Cevdet Y. via de rechter medewerking van het ministerie van Veiligheid en Justitie probeert af te dwingen. De nu 58-jarige Y. laat zich daarbij zelf nooit zien in de rechtbank. Ook gisteren niet. Interviews weigert hij en ook zijn advocaat Romke Wybenga gaat nooit in op vragen over het leven van de man die op 5 april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje zes mensen doodschoot, onder wie een meisje van 12.

Respect
Cevdet Y. blijft het liefst zo veel mogelijk uit de media. ,,Uit respect voor de nabestaanden,'' is altijd het argument. De enige kans dat hij ooit op vrije voeten komt, is rechters en behandelaars overtuigen dat hij een totaal ander mens is dan de driftkop die zes mensen doodschoot, omdat een van hen hem voor 'kankerturk' uitschold. Een optreden in de media zou nabestaanden schofferen en dat reduceert zijn kans op gratie tot nul.

En de kans dat Y. ooit vrijkomt is al klein. In 2001 was dat anders. Y. zou een psychische stoornis hebben en werd in een tbs-kliniek opgenomen. Levenslang veroordeelden belanden daar bijna nooit. De kliniek die hem opnam stelde als voorwaarde om Y. te behandelen dat hij ooit weer op vrije voeten zou kúnnen komen. Die afspraak werd gemaakt. ,,Maar sinds 2005 komt justitie de afspraken niet na,'' zegt Y's advocaat Wybenga.

Want sinds 2005 gaat Nederland strenger met gratieverzoeken om en betekent levenslang ook echt tot je dood achter de tralies zitten. Wybenga vindt dat dat niet voor Y. moet gelden, omdat hij al ver voor 2005 is veroordeeld. ,,Bovendien: er zijn gewoon keiharde afspraken met hem gemaakt.'' Dat Y. nog steeds stapje voor stapje naar zijn vrijheid toewerkt, dwingt hij vooral via de rechter af.

Verlof
Zo mag hij sinds vorig jaar zonder begeleiding met verlof. Mokkend werkt justitie daaraan mee, maar tot een normaal gesprek tussen het ministerie en de kliniek waar Y. wordt behandeld, komt het nooit. Dat laatste probeerde Y. gisteren via de rechter af te dwingen: een gesprek, waar justitie aan meewerkt. ,,Gewoon volgens de afspraken van 2001,'' zegt Wybenga. ,,Samen een traject ingaan met een doel.'' Want Y's ultieme doel blijft: gratie krijgen.

De uitspraak is 20 januari.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten