woensdag 25 maart 2015

Ons toilet blijkt een ware goudmijn!


Gebruiker spoelt kapitalen aan metaal weg

Archiefbeeld ter illustratie © Image Select.


We spoelen met z'n allen kapitalen door het toilet, volgens Amerikaanse geologen. Zij zien mogelijkheden om goud, zilver en andere waardevolle metalen tussen menselijke uitwerpselen vandaan te filteren. In rioolafval vonden zij hoeveelheden die niet onderdoen voor de concentraties in sommige mijnen.

Ze troffen zelfs zó veel minuscule deeltjes goud, zilver, koper en platina aan, dat het voor traditionele mijnbouwbedrijven interessant kan zijn voortaan in riolen te duiken, volgens Kathleen Smith van de USGS. De Universiteit van Arizona schatte al eens dat een stad van 1 miljoen inwoners per jaar zo'n 12 miljoen euro aan kostbare metalen door het toilet spoelt.

,,We zijn geïnteresseerd in het verzamelen van metalen die zouden kunnen worden verkocht, zoals vanadium en koper, dat in mobiele telefoons en computers zit," zei Smith op een congres in Denver waar de bevindingen deze week werden gepresenteerd.

De Delftse hoogleraar recycling Peter Rem ziet er wel wat in. ,,Het zou best kunnen renderen," schat hij in, met name als het om metalen gaat die in cosmetica zijn verwerkt. Daar zitten bijvoorbeeld steeds vaker zilverdeeltjes in vanwege de anti-bacteriële werking van zilver. Rem: ,,Ga maar na hoeveel make-up er wordt gebruikt. Rioolslib wordt compact gemaakt, daardoor kunnen de concentraties in het restproduct best hoog worden."

Goed voor het milieu
Ook kleine metaaldeeltjes uit wasmiddelen komen in het riool terecht. Vermoedelijk gaat het ook om metalen die in ons voedsel belanden en via de spijsvertering in het riool eindigen. Het is niet alleen in potentie lucratief om de deeltjes uit ontlasting te filteren, het is ook goed voor het milieu. Een groter deel van het rioolslib dat achterblijft na zuivering van rioolwater kan dan worden hergebruikt als meststof. ,,Een win-win situatie,'' concludeert de Amerikaanse geologe Smith. Zij stuitte bij toeval op de mogelijkheden voor 'mijnbouw' in het riool, toen ze onderzocht hoe de meststoffen uit rioolslib beter kunnen worden gezuiverd.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten