maandag 23 maart 2015
Mammoet keert mogelijk terug dankzij DNA-revolutie
De mens komt in de toekomst misschien weer oog in oog te staan met wollige mammoeten dankzij een groep onderzoekers van de Harvard Universiteit. Die combineerden DNA-deeltjes van de uitgestorven reuzen met het DNA-profiel van een olifant en de resultaatcombinatie leeft.
Uit bevroren grond haalden de wetenschappers delen van het mammoet-DNA die de verdwenen dieren onderscheiden van olifanten, zoals hun harigheid en oorgrootte. Daarna kopieerden ze deze deeltjes om ze middels een nieuwe techniek toe te voegen aan het DNA-profiel van olifanten. Het geheel functioneert en daarmee is het de eerste keer in 3.300 jaar dat mammoet-DNA leeft.
Mammoeten zijn familie van de Aziatische olifant en stierven uit tijdens de laatste IJstijd. Het is niet zeker hoe dat kwam; mogelijk was een komeetinslagde oorzaak. Het kwam in ieder geval niet door inteelt.
De allerlaatste mammoeten zouden hebben geleefd op het eiland Wrangel in de Noordelijke IJszee. Van die dieren gebruikten de onderzoekers het DNA. Hoewel dat erg ingewikkeld en nauwkeurig werk is, zijn de DNA-resten wel goed bewaard gebleven doordat de bevoren grond fungeerde als vriezer. Voordat de mens weer mammoeten kan tegenkomen, moeten de wetenschappers nog wel verder experimenteren. Het combineren van het DNA is nu tenslotte alleen nog in het laboratorium gelukt.
Tegenstanders
Niet alle onderzoekers staan te springen om de mammoet zijn rentree te laten maken. ,,De Afrikaanse en Aziatische olifant sterven bijna uit. Waarom zouden we een andere olifantachtige terugbrengen als we de bestaande soorten niet eens kunnen laten bestaan?'', zegt professor Alex Greenwood volgens The Telegraph.
Andere onderzoekers zijn bang dat wetenschappers willen experimenteren met levende olifanten die mammoeten zouden moeten baren. ,,De dieren moeten een zwangerschap van 22 maanden doorstaan voor iets wat misschien niet eens leeft. Daar zijn geen goede redenen voor, dat is het niet waard'', zegt Tori Herridge, mammoetkenner bij het Londense National History Museum, tegenThe Independent.
Bron
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten