zaterdag 28 maart 2015

Buurinitiatief 'thuisafgehaald' groeit uit tot succesformule

Marieke Hart van de website thuisafgehaald.nl. Inmiddels zijn er via de site 185.000 maaltijden verhandeld. © Angeliek de Jonge.


Wat begon als een spontane uitwisseling van een maaltijd met de buren in Utrecht, is in drie jaar gegroeid tot een digitaal platform waarop 70.000 afhalers en 9400 koks in heel Nederland eten uitwisselen:thuisafgehaald.nl.

Oprichtster Marieke Hart (35) uit de wijk Lombok kan het soms nog steeds niet helemaal geloven. ,,Mijn man Jan Thij en ik hadden het idee dat het weleens aan zou kunnen slaan, maar toen in de eerste vier maanden zich al 10.000 mensen hadden aangemeld om een maaltijd af te halen, hadden we door dat het echt groot was."

Het concept is simpel: wie even geen zin heeft om te koken, vult op de website thuisafgehaald.nl zijn postcode in. Daarna zie je wie er in jouw buurt een maaltijd te koop aanbiedt en kun je die na aanmelding ophalen. In de afgelopen drie jaar werden er zo'n 185.000 maaltijden gedeeld.

Maatschappelijk
Toch wil Hart het succes niet van dat cijfer af laten hangen. ,,Het idee waarmee we dit project zijn gestart staat nog steeds voorop: we willen maatschappelijke waarde toevoegen. In die zin zijn we enorm succesvol en maken we enorme winst."

Als voorbeeld noemt ze haar Japanse buurvrouw, die vier keer per week in de keuken staat. ,,De buurt is gek op haar, want nergens kunnen ze zo lekker Japans eten. En zij participeert in de maatschappij, terwijl ze de taal niet zo goed spreekt.''

Van onderop
Het participeren past volgens Hart goed in deze tijd. ,,De afwachtende houding slaat om in het heft in eigen handen nemen. De participatiemaatschappij komt van onderop." Hart vindt het mooi om te zien dat daar niet altijd een financiële beloning tegenover hoeft te staan. ,,In ons project 'Bijzonder Thuisafgehaald', waarin we mensen in een kwetsbare positie koppelen aan een vaste kok, melden mensen zich vrijwillig aan om niet alleen te koken, maar ook een kopje koffie te gaan drinken bij de buren."

Van de 300 maaltijden die gemiddeld op een avond gedeeld worden, vraagt de organisatie tien procent van de afhaalprijs, met een maximum van 25 cent per maaltijd. ,,Dat lijkt misschien veel, maar we halen ongeveer tien procent van onze inkomsten uit de maaltijden. De rest wordt gesponsord of komt uit fondsen."

Toch benadrukt Hart dat het na drie jaar nog steeds niet om geld gaat. ,,Het is nodig om te kunnen voortbestaan, maar uiteindelijk gaat het erom zoveel mogelijk mensen een maaltijd met elkaar te kunnen laten delen." Dat is ook gelijk het plan voor de komende drie jaar. "Er zijn nog altijd meer mensen die geen maaltijd delen dan wel. Dat moet andersom."




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten