zaterdag 4 april 2015

IS-aanhangers komen met gids vol terreurtips


’Val niet op en oefen goed met Call of Duty’



Een gids met tips om het kalifaat te bereiken was er al. En nu komen IS-aanhangers met een handleiding voor achterblijvers: om een 'echte oorlog in het hart van Europa' te kunnen voeren.

Deskundigen zijn niet onder de indruk van de inhoud van het nieuwste IS-product. Volgens hen is de informatie niet nieuw en erg basaal. Maar er schuilt wel degelijk gevaar in. Via internet kan Hoe te overleven in het westen, gids voor de heilige strijder een enorm publiek bereiken. In de hoop op erkenning van IS kan het voor zogenoemde lone wolfs of kleine groepjes absoluut een aansporing zijn tot actie over te gaan, zeggen zij.

Val niet op. Het is dé belangrijkste les die potentiële aanslagplegers krijgen voorgeschoteld in de gids. Zeventig pagina's lang wordt de lezer overspoeld met terreurtips. En om te voorkomen dat veiligheidsdiensten voortijdig ingrijpen, is het van groot belang onder de radar te blijven.

Een plicht is het voor iedere moslim, schrijven de anonieme auteurs van het internetboek, om zich te verdedigen tegen aanvallen op zijn religie. En die zijn er volop, meldt het boek. Westerse overheden proberen de islam klein te houden, uit angst hun macht te verliezen. De profeet wordt voortdurend beledigd. Daarmee is geweld tegen alle niet-moslims gerechtvaardigd.

Ombouwen
De schrijvers bieden legio mogelijkheden om gruweldaden te begaan. Het boek bevat gedetailleerde instructies om bommen te maken. Zoals molotov-cocktails, autobommen of 'snelkookpanbommen', gevuld met spijkers of metalen balletjes om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Een uitgebreide handleiding - compleet met foto's - laat zien hoe een mobiele telefoon wordt omgebouwd tot ontsteker. Voor zware (vuur)wapens verwijst het boek naar de onderwereld en de Balkan. Een AK-47 kost weliswaar geld, maar ook dat hoeft volgens de 'jihadistengids' geen probleem te zijn. Nood breekt wet, zelfs de islamitische, valt te lezen. Oplichting, fraude, diefstal of het lenen van zoveel mogelijk geld. Uiteraard zonder de intentie de lening ooit af te lossen.

Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, besteedt het boek uitgebreid aandacht aan fysieke training. Ga geen rare capriolen uithalen aan een regenpijp, maar ga naar een klimhal. Ga hardlopen in normale sportkleren en niet in traditionele islamitische kleding. En, opmerkelijk, in aanvulling op internetvideo's over stadsguerrilla worden ook computerspelletjes zoals Call of Duty aangeraden.

Verander niets
Wie geen baard heeft, moet hem vooral niet laten groeien en wie zich al langere tijd niet scheert, moet dat ook vooral niet doen. Eigenlijk wordt elke verandering afgeraden. Ze zouden inlichtingendiensten kunnen alarmeren. Beperk het gebruik van internet en surf verder zo anoniem mogelijk, zeker bij het bezoeken van jihadistische websites, melden de auteurs.

Het 'terroristenhandboek' is niet de eerste IS-gids die verschijnt. De afgelopen maanden kwamen ook handleidingen uit over de rol van vrouwen in het kalifaat, de behandeling van slaven en het reizen naar Syrië.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten