dinsdag 9 juni 2015

Waarom we in Nederland niet bang hoeven te zijn voor MERS

Zuid-Koreanen hebben voorzorgsmaatregelen getroffen tegen het MERS-virus. Ter bescherming dragen ze mondkapjes en de komende dagen blijven scholen gesloten. © getty.


Er is momenteel een grote uitbraak van het virus Middle East Respiratory Syndrome (MERS) in Zuid-Korea. In Nature leggen experts uit waarom zij zich geen zorgen maken over een wereldwijde uitbraak..

Het MERS-virus is een diervirus
Een virus kan zich wereldwijd verspreiden (pandemie) als het gemakkelijk van mens op mens wordt overgedragen. Het MERS coronavirus (MERS-CoV), dat in 2012 nieuw ontdekt werd in Saudi-Arabië, is primair een diervirus. Vleermuizen zouden de bron van het virus zijn, maar voor de sporadische overdracht van dier op mens vormt contact met kamelen waarschijnlijk het belangrijkste risico.

Vooral besmetting in ziekenhuizen
Besmetting van mens op mens komt hoofdzakelijk voor bij patiënten in het ziekenhuis. Bij sommige onderzoeken komen aerosolen (besmettelijke luchtdeeltjes) vrij die het virus kunnen verspreiden. Een enkele keer is het vastgesteld na intensief contact in een thuissituatie. Alleen als het virus zich aanpast, zodat het bij minder intensief contact tussen gezonde mensen tot ziekte leidt, kan het een wereldwijd probleem worden. Maar experts zien daarvoor geen aanwijzingen.

MERS is niet hetzelfde als SARS
In 2003 was de wereld in de ban van het Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS). Ook die uitbraak werd uiteindelijk de kop ingedrukt. Het belangrijkste verschil tussen het SARS-virus en het MERS-virus: SARS had zich aangepast waardoor het gemakkelijker van mens op mens werd overgedragen. Experts kunnen niet uitsluiten dat MERS zich ooit op een vergelijkbare manier aanpast, maar op basis van de informatie over de huidige uitbraak wijst niets erop dat dit nu het geval is.

De uitbraak in Zuid-Korea is klein
Volgens de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsrganisatie (WHO) over de huidige uitbraak raakten dertig mensen besmet met het MERS-virus, waarvan twee kwamen te overlijden. Volgens persbureau AP gaat het om 95 huidige besmettingen en zeven doden. Om verspreiding van het virus tegen te gaan worden volgens AP meer dan 2300 Zuid-Koreanen in quarantaine gehouden en blijven 1800 scholen de komende dagen gesloten. Saudi-Arabië heeft al tientallen uitbraken achter de rug. Bij de uitbraak in Jeddah in 2014 raakten 255 mensen besmet.

Zuid-Korea treft maatregelen
De Zuid-Koreaanse autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen. Alle mensen die in direct contact kwamen met een patiënt zijn opgespoord. Zij worden veertien dagen in de gaten gehouden (de maximale incubatietijd). Wie symptomen vertoont, wordt in quarantaine geplaatst. De nieuwe besmettingen waarover de media berichten, vonden plaats binnen de groep die al door de autoriteiten in de gaten wordt gehouden. Het virus lijkt zich dus ook binnen Zuid-Korea niet uit te breiden.

Symptomen MERS-infectie
Patiënten krijgen ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. Tot de verschijnselen behoren koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Ook diarreeklachten kunnen voorkomen. Soms zijn de klachten mild en verloopt een infectie ongemerkt




Bron
Lees ook: Dodental MERS-virus Zuid-Korea loopt op
Lees ook: MERS verspreidt zich nu ook buiten Koreaans ziekenhuis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten