maandag 22 augustus 2011

"Baby's naar voren laten kijken is wreed


Een Australische kinderexperte heeft straffe uitspraken gedaan over de manier waarop baby's in een draagzak gedragen worden. "Moeders die hun baby dragen met zijn of haar gezicht gericht naar de wereld, zijn wreed en egoïstisch", zegt Catherine Fowler. De baby's zouden volgens haar extreem angstig worden op die manier. "Hetzelfde geldt voor baby's in een kinderwagen." Fowler refereert naar kinderen tot een jaar.

"Stel je voor dat jij ingesnoerd was op iemands borst, met je armen en benen loshangend, en je wordt door de massa van een druk shoppingcenter geduwd: het zou beangstigend zijn. Dat geldt ook voor de baby's, en wat meer is: je stelt je kind bloot aan een bombardement van stimuli wat erg stresserend is. Door niet te denken aan het perspectief van je baby, ben je als moeder echt wreed bezig."







Fowler stelt voor dat je kinderen met het gezicht naar je toe draagt of duwt. Zo zien ze altijd een vertrouwd gezicht en voor baby's in draagzakken is het ook een veilig gevoel, zo dicht bij de mama.

Verveling?
Niet alle kinderdokters en vroedvrouwen zijn het eens met haar analyse. Volgens anderen raken baby's ouder dan drie maanden verveeld als ze enkel het gezicht van hun moeder zien.

Vroedvrouw Robin Barker: "Ouders zouden zich geen zorgen moeten maken of zich schuldig moeten voelen over de manier waarop ze hun kind dragen of vervoeren. Zolang het geliefd, verzorgd en gegeten heeft, komt het allemaal wel goed."

Ontwikkeling
Toch zijn de uitspraken van professor Fowler niet zonder basis. Een studie uit 2008 toont dat baby's 'lijden' als ze hun ouders niet kunnen zien. Ook zou het de ontwikkeling schaden en de kinderen laten opgroeien tot angstige volwassenen. Het was voor de kinderen immers moeilijk om de aandacht van hun ouders te trekken én er werd minder tegen gesproken. Deze kinderen leden volgens de studie meer aan stress en konden zelfs een trauma oplopen.

De kinderen in de traditionele kinderwagens, met het gezicht naar de ouders toe dus, lachten vaker, luisterden beter naar hun moeder en sliepen vaken, wat duidt op minder stress.

Leeftijd als sleutelelement
De grootste onduidelijkheid in de studie is echter de leeftijd van de kinderen. Voor kinderen tot 3 maanden wordt algemeen aangeraden ze 'dicht' bij jou te laten en naar jou te laten kijken. Voor iets oudere baby's zijn er minder duidelijke regels. Niet weinig ouders laten het afhangen van het kind zelf: sommige kinderen kijken nu eenmaail liever naar de wereld dan anderen. (edp)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten