dinsdag 23 augustus 2011

Standbeeld Martin Luther King onthuld

© ap
Martin Luther King heeft sinds gisteren een standbeeld in de Mall, in het centrum van Washington D.C. Het is het eerste monument in het park dat niet gewijd is aan een oorlog, president of blanke.


De National Mall ligt tussen het Capitool en het Washington Monument en is een van de grootste toeristische attracties van de Verenigde Staten. De burgerrechtenactivist King hield hier in 1963 zijn speech met de beroemde woorden 'I have a dream'.

Officieel wordt het standbeeld pas onthuld op zondag, de 48ste verjaardag van die speech, door de Amerikaanse president Barack Obama.

Berg van wanhoop
Voor het ontwerp van het standbeeld werd een internationale wedstrijd uitgeschreven. Het winnende ontwerp van de Chinees Lei Yixin werd geïnspireerd door een zin uit de speech: 'We will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope' ('Uit de berg van wanhoop zullen we een steen van hoop kunnen houwen').

Aan weerszijden van het negen meter hoge standbeeld symboliseren twee grote witte stenen de gespleten 'berg van wanhoop'.

King was een prominent lid van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, die streed voor een gelijke behandeling van blanken en zwarten. 4,5 jaar na het uitspreken van de beroemde woorden werd King doodgeschoten. Hij had toen al de Nobelprijs voor de vrede ontvangen, als jongste ooit. (ANP)

Slideshow

Bron:

Lees ook: Inscriptie Martin Luther King Monument wordt aangepast na kritiek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten