dinsdag 23 augustus 2011

Korstmos kleurt Inca-stad Machu Picchu donkergroen

© epa
De monumentale gebouwen van de wereldberoemde ruïnestad Machu Picchu in Peru verliezen hun heldere kleur. Korstmos, dat zich ongecontroleerd uitbreidt, overwoekert volgens de lokale overheden de stenen van de Inca-stad en kleurt ze donkergroen. De culturele diensten in Peru riepen de Unesco en wetenschappers over heel de wereld op, te helpen in de strijd tegen de plaag.

"We zullen een gespecialiseerd topteam van de Unesco bijeenroepen om het fenomeen te bestuderen en ons te helpen vat te krijgen op het mos". Dat verklaarde de regionale culturele directeur in Cuzco, David Ugarte, aan het staatspersagentschap Andina. Egyptische archeologen, die een van de dagen in Peru worden verwacht, zullen over hun ervaringen bij de behandeling van de piramiden bevraagd worden.







De mossen bezoedelen de stenen in Machu Picchu en breken hun bovenste laag open. In de citadel zijn zes verschillende mossoorten geïndentificeerd, aldus de directeur van het natuurpark Machu Picchu, Fernando Astete. De wildgroei van de mossen wordt toegeschreven aan de invloed van vochtigheid en wind en de aanwezigheid van mensen.

Een team van ruim 50 personen slaat dagelijks met bamboetwijgen op de stenen, om de invasie van de mossen binnen te perken te houden, zonder de gebouwen te beschadigen. Machu Picchu is met dagelijks ongeveer 2.500 bezoekers de drukbezochtste toeristische trekpleister van Peru. (belga/kve)

Bron:

Lees ook: Peruviaan stapt naar Unesco: "Machu Picchu is van mij" 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten