zondag 7 augustus 2011

Gel doet borsttumoren krimpen, zonder bijwerkingen

Een gel tegen borstkanker laat groeiende tumoren krimpen, dit betekent volgens wetenschappers een heuse doorbraak in de behandeling van de ziekte.
De nieuwe behandeling, genaamd afimoxifene, werkt door de gel dagelijks op de huid aan te brengen. Dit heeft minder onaangename bijwerkingen dan de pil tamoxifen, een veel gebruikte behandeling bij borstkanker. Beide middelen bevatten wel hetzelfde actieve ingrediënt, maar de gel heeft het voordeel dat het zich concentreert op het gebied aan de borst en niet in het hele lichaam circuleert zoals dat bij pillen wel het geval is.








Kleine concentratie
Professor Seema Khan die de gel in Amerika test: "We denken dat dit een goede oplossing is voor vrouwen die geen tamoxifen willen innemen. Doordat het via de huid wordt opgenomen, betekent dit dat slechts een kleine hoeveelheid van dit bestanddeel via de bloedstroom de rest van het lichaam bereikt. Zo komt het middel enkel waar het nodig is. Artsen hopen dat deze doorbraak betekent dat vrouwen langer de behandeling tegen kanker zullen volgen en dat dit hun overlevingskansen stimuleert."

Efficiëntie
Momenteel loopt er een Franse experiment met 55 vrouwen die het ingrediënt op de huid aanbrengen, daaruit blijkt dat de gel even efficiënt is als tamoxifen, maar de deelnemers hadden wel negen keer minder potentieel gevaarlijk medicijn in hun bloedstroom. Als de proeven succesvol zijn, zou het binnen de komende drie tot vier jaar beschikbaar kunnen zijn.

Tamoxifen
Veel patiënten nemen nu tamoxifen om hun tumoren te doen krimpen voor een operatie om het risico dat de kanker terugkeert te beperken. Het medicijn blokkeert de receptoren in de borst dat het hormoon oestrogeen accepteert, wat verantwoordelijk is voor veel types van borstkanker. Recent onderzoek toont aan dat patiënten die tamoxifen gedurende vijf jaar nemen, betere overlevingskansen op lange termijn hebben. Door tamoxifen zou het aantal patiënten met borstkanker sinds 1970 met 30 procent afgenomen zijn.

Bijwerkingen
 Maar de helft van de vrouwen stoppen hiermee voor die vijf jaar door de onaangename bijwerkingen als misselijkheid, warmteopvliegers en gewichtstoename. Tamoxife wordt in verband gebracht met bloedklonters die tot beroerten kunnen leiden, het zou baarmoederkanker kunnen veroorzaken, het kan ook reageren met andere medicatie tegen kanker en bloedverdunners. (ep)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten