dinsdag 9 augustus 2011

Nachten vol vallende sterren in het verschiet

Wie een wens heeft, kan deze de komende nachten uitspreken. De Aarde koerst deze week namelijk door de meteorenzwerm Perseïden, wat vallende sterren oplevert.
Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De stofdeeltjes komen met 60 kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor.

Het maximum valt meestal rond 11 of 12 augustus. De piek zou dit jaar op 12 augustus liggen, met mogelijk 100 tot 120 meteoren per uur.







Blote oog
Om de meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens een kwartier te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachthemel. De meeste Perseïden zijn vanaf donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden, telkens in de tweede helft van de nacht, te zien. De lichtsporen kunnen overal aan te hemel opflakkeren, maar lijken te komen uit het sterrenbeeld Perseus dat in het noordoosten opklimt.

Storende factor dit jaar kan echter de volle maan zijn. En het weer is deze zomer ook bijzonder onvoorspelbaar, meldt het Belgische persbureau Belga.
(Redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten