donderdag 11 augustus 2011

Supervliegtuig vliegt 20 keer de snelheid van het geluid




Vandaag staat hoog boven luchtmachtbasis Vandenberg in Californië de tweede testvlucht gepland van de Falcon HTV-2, een onbemand hypersonisch vliegtuig dat 20 keer de snelheid van het geluid (mach 20) zou moeten halen.
Theoretisch zou dit vliegtuig de afstand tussen New York en Los Angeles binnen 12 minuten kunnen afleggen. Het vliegtuig is een ongemotoriseerd pijlvormig toestel dat met een Minotaur IV-raket de ruimte in wordt gekatapulteerd en vervolgens met een glijvlucht terug richting de aarde vliegt, waarbij snelheden van boven de 20.000 kilometer per uur bereikt moeten worden.






Voor burgerlijke toepassingen is dit toestel echter nog lang niet geschikt. 'Het gaat de onderzoekers er vooral om dat we kijken wat er bij deze enorme snelheden gebeurt met vliegtuigen en of we dus de techniek verder kunnen ontwikkelen om ruimtevliegtuigen te kunnen maken,' aldus een wetenschapper van DARPA, het researchinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Bij terugkeer in de aardse dampkring krijgt het toestel te maken met temperaturen tot bijna 2000 graden celsius. Bij de eerste test in april 2010 reikte het vliegtuig 'slechts' tot een snelheid van mach 17. De onderzoekers beschouwden het als een enorme triomf dat het vliegtuig destijds de terugkeer in de dampkring overleefde.
(Coen Brandhorst)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten