vrijdag 12 augustus 2011

Vrouw die aangevallen werd door aap toont nieuw gezicht


Een vrouw die in mei een volledige gezichtstransplantatie onderging, toont vandaag voor het eerst haar nieuwe gelaat. In 2009 raakte ze zwaar toegetakeld nadat een chimpansee haar aangevallen had.

Meteen na de aanval was haar gezicht een ware ravage.
Dankzij een nieuw stel lippen, neus en huid lijkt haar gezicht in niets meer op de ravage van twee jaar geleden. 'Nu zal ik weer dingen kunnen doen die vroeger vanzelfsprekend waren', aldus Charla Nash vanop haar ziekenhuisbed in het Amerikaanse Boston.







'Ik zal weer kunnen ruiken en normaal eten. Ik zal er niet langer mismaakt uitzien. Ik zal lippen hebben en opnieuw duidelijk kunnen spreken. Ik zal geliefden weer kunnen kussen en omhelzen.'

Aap doodgeschoten
Het drama gebeurde door toedoen van een vriendin, die 'showbizzchimpansee' Travis als huisdier hield. Door de vreselijke aanval van de 91 kilogram zware aap raakte ze niet alleen vreselijk verminkt, maar moest ze ook blind door het leven. Het dier werd uiteindelijk doodgeschoten door de politie.

De afmattende operatie in mei duurde maar liefst twintig uur. De lijdensweg miste haar doel echter niet: waar Nash vroeger bijna enkel met een sluier op de foto ging, heeft ze nu een fraaie -haast blozende- tint in haar gezicht.

Longontsteking
De chirurgische ingreep kon er enkel komen dankzij een anonieme vrouwelijke donor, die gezicht, handen en ander weefselmateriaal afstond. Ook de handtransplantatie leek in eerste instantie te lukken, maar door een longontsteking doken er complicaties op. Nu is het wachten op een nieuwe geschikte donor voor een nieuwe poging.

Een medisch team van meer dan dertig dokters, verpleegsters en anesthesisten hield zich uiteindelijk met de geslaagde gezichtstransplantatie bezig. Het eerste succes in deze materie werd vorig jaar in Spanje geboekt.


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten