maandag 8 augustus 2011

Zimbabwaanse overheid runt martelkampen bij diamantmijn


© ap
In Zimbabwe runt de overheid twee martelcentra bij een van de grootste diamantmijnen ter wereld. Gevangenen zouden er zwaar worden mishandeld, meldt het onderzoeksprogramma BBC Panorama.
De mishandelingen zijn zo erg dat slachtoffers soms niet meer kunnen lopen, stelt een ex-gedetineerde. "Ze gaven ons 40 zweepslagen in de ochtend, 40 in de middag en 40 in de avond'', vertelt de man anoniem aan Panorama. Vrouwen zouden geregeld worden verkracht, en bewakers laten geboeide gevangenen bijten door honden. Een voormalig lid van de paramilitaire politie dat er werkte, zegt dat hij schijnverdrinkingen uitvoerde en gevangen zweepslagen gaf op hun genitaliën.








Diamanthandel
De onthullingen komen er nu de Europese Unie overweegt diamanten van twee mijnen in de Marangeregio opnieuw toe te laten op de internationale markten. De BBC kon een intern document inkijken waarin de EU stelt gerust te zijn dat twee controversiële mijnen in de regio nu voldoen aan de internationale standaarden. De handel werd in 2009 opgeschort na rapporten over grootschalige moordpartijen en misbruik door de Zimbabwaanse veiligheidsdiensten in de Marangediamantvelden.

Twee kampen
Het grootste gevangenenkamp, dat bestaat uit militaire tenten met scheermesdraad rond, is ongeveer een mijl van de belangrijkste mijn van de regio. De EU overweegt diamanten van die Mbadamijn opnieuw toe te laten. Het bedrijf dat die mijn uitbaat wordt geleid door een persoonlijke vriend van de Zimbabwaanse president Mugabe. Een tweede kamp ligt in het nabije Muchena.

Burgers
In Marange ronselen de politie en het leger burgers om illegaal diamanten op te graven voor hen. Die arbeiders worden naar de kampen gestuurd als ze een te groot deel van de winst vragen. Ook burgers die worden betrapt terwijl ze voor eigen rekening graven, gaan naar de kampen. Getuigen zeggen dat de kampen al minstens drie jaar bestaan. De Zimbabwaanse overheid wil geen commentaar kwijt over de beschuldigingen. (sam)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten