donderdag 22 september 2011

Bloedzuigers redden gezicht vrouw na aanval hond


Chirurgen in Zweden hebben met behulp van honderden bloedzuigers het gezicht van een vrouw kunnen redden, nadat haar eigen hond er een groot stuk had uit gebeten. De onfortuinlijke vrouw werd in augustus in allerijl naar het ziekenhuis overgebracht na de onverwachte uithaal van haar hond. Die had haar gezicht van haar bovenlip tot haar oog afgebeten.
Alerte familieleden slaagden erin het stuk 'vlees' koel te houden totdat ze in het midden van de nacht op de spoeddienst in Malmö in het zuiden van Zweden aankwamen. De vrouw werd werd meteen naar een operatiekamer gebracht terwijl specialist Jens Larsson collega-specialiste Stina Klasson opbelde.

'De hond had haar bovenlip, haar neus en een groot gedeelte van haar kaak weggebeten', vertelt Klasson. 'Het belangrijkste was om het weggebeten deel van voldoende bloed te blijven voorzien. Dat lukte gelukkig binnen het uur', aldus Klasson, die met Larsson een operatie van vijftien uur uitvoerde om het gezicht van de vrouw te redden.







Overgevlogen
Ze maakten daarbij gebruik van honderden bloedzuigers. Omdat het ziekenhuis niet over genoeg bloedzuigers beschikte, moesten er nog meer uit het Verenigd Koninkrijk worden overgevlogen. 358 bloedzuigers werden er uiteindelijk ingezet tijdens de operatie, die door hun zuignappen en bloedverdunnende stoffen de bloedcirculatie in het gezicht van de vrouw deden versnellen.

Volgens de chirurgen was de operatie een succes, al zal de vrouw in de toekomst nog wel een aantal ingrepen moeten ondergaan om haar gezicht te reconstrueren. 'Maar de eerste resultaten zijn veelbelovend', zegt Larsson. 'Haar neus is gered. En de patiënte kan ademen, eten en praten.'

Volgens de directie van het ziekenhuis was het wellicht de eerste keer dat een dergelijke operatie in Scandinavië werd uitgevoerd. Wereldwijd zou de procedure slechts een aantal keer hebben plaatsgevonden. De hond werd na het incident geëuthanaseerd.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten