maandag 5 maart 2012

Astronomen ontdekken leven... op aarde

Astronomen hebben met de grootste telescoop ter wereld leven ontdekt op aarde, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht Eso in Garching bij München. De ontdekking zal wel geen grote verrassing zijn, toch helpt ze wetenschappers vooruit met het zoeken naar primair buitenaards leven.

Onderzoeker en Eso-astronoom Michael Sterzik stelt in het Britse vakblad Nature een opmerkelijk onderzoek voor. Uit licht dat planeten zoals de aarde weerkaatsen, kan namelijk afgelezen worden of ergens leven bestaat.

Grote spiegel
Om de methode te testen, namen de astronomen de maan in het vizier met de Very Large Telescope (VLT) van de Eso. "Een deel van het zonlicht dat op de aarde schijnt, wordt weer in het heelal gereflecteerd en bereikt de maan", zegt Sterzik. "Het maanoppervlak werkt dan als een grote spiegel, die het licht terug naar ons stuurt. Dat zwakke licht hebben we met de VLT onderzocht."

Leven
Via spectropolarimetrie, het meten van het lichtspectrum en de polarisatie ervan, vonden de onderzoekers sporen van leven. "De spectropolarimetrie kan ons op een dag vertrellen of primair plantenleven, dat gebruikmaakt van fotosynthese, ook ergens anders in het universum ontstaan is."

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten