donderdag 8 maart 2012

Kampusch praat over geruchten baby ontvoerder

Natascha Kampusch, die van 1998 tot 2006, gevangen werd gehouden in een kelder door Wolfgang Priklopil, heeft voor het eerst gereageerd op de aanhoudende geruchten over een mogelijke zwangerschap veroorzaakt door haar ontvoerder. Ze deed dit in een interview op de Oostenrijkse televisiezender ORF. De jonge vrouw deed onder andere uit de doeken dat alle speculaties haar 'een enorme psychologische last' bezorgen.


Onlangs werd er een parlementaire commissie aangesteld om het onderzoek naar haar geruchtmakende ontvoeringszaak te evalueren. Er blijven theorieën de ronde doen die stellen dat de dader geen zelfmoord pleegde, maar vermoord werd. Ook wordt Ernst Holzapfel, vriend van Priklopil, vaak genoemd in Oostenrijkse media als mededader. Daarnaast zou Natascha in de periode dat ze gevangen zat zwanger zijn geraakt van haar ontvoerder.

Geen kind
Tijdens het interview, eerder deze week, laat de Oostenrijkse weten dat ze geen kind kreeg van haar ontvoerder, zo schrijft Austrian Times over haar tv-optreden. Ze geeft wel toe dat ze tijdens het lichamelijk onderzoek na haar ontsnapping de dokter vroeg hoe lang na een bevalling nog geconstateerd kon worden of een vrouw zwanger was. Een vraag die ze naar eigen zeggen stelde omdat ze geïnteresseerd was in biologie en nieuwsgierig was naar het onderwerp.








'Ik interesseer me voor het menselijk lichaam. Maar het had niks met mij persoonlijk van doen,' aldus Natascha. Over de boeken over zwangerschappen, gevonden in de hermetisch afgesloten kleine kelder waar ze jaren doorbracht, legde ze uit dat ze die van haar ontvoerder kreeg. Ze kon zich niet herinneren waar die vandaan kwamen.

Privacy
De twintiger gaf toe slechts enkele details naar buiten te hebben gebracht over het onderwerp. 'Dat is waar, maar iedereen heeft recht op een privéleven en je hoeft niet alles te zeggen. Sommige dingen zijn heel erg privé en hebben ook niks met deze misdaad te maken. Waarom zou ik schaamtevolle dingen onthullen?'

De beschuldiging dat ze een relatie met haar ontvoerder had, noemde ze 'totaal absurd en zwaar beledigend'. Over het feit dat ze Holzapfel belde na haar ontsnapping stelde ze dat ze hem zelf wilde ondervragen, om hem eventueel te ontlokken dat hij meer wist dan hij toegaf. 'Ik wilde zeker van mijn zaak zijn, dat als hij een soort handlanger was, ik mijn steentje had bijgedragen om hem te kunnen laten opsluiten.'

Platform
Kampusch werd op 02 maart 1998 op klaarlichte dag door Wolfgang Priklopil in een bestelbusje gegooid, toen ze op weg was naar school. Hij hield haar acht jaar gevangen in zijn huis, waarvan ze het grootste gedeelte in de kleine kelder leefde.

Al die jaren moest ze onder andere voor hem schoonmaken en koken en werd ze mishandeld en misbruikt. Hij vormde haar langzaam onder dwang naar zijn idee van een 'ideale levenspartner'. Op 23 augustus 2006 ontsnapte Natascha. Ze rende het huis uit en meldde zich bij de politie. Priklopil sprong voor een trein en stierf.

De inmiddels 24-jarige vrouw sprak in haar autobiografie, die in dertig talen is verschenen, al van één dader. Alleen al in het Duitstalige gebied werden 400.000 exemplaren van het boek verkocht. Volgens Austrian Times heeft de staatszender ORF altijd de officiële politieverklaringen ondersteund, die ook uitgaan van één dader.

De zender beschouwt de zaak als gesloten en gaf Natascha deze week een platform om de laatste speculaties te ontkrachten. De onderzoeksresultaten van de parlementaire commissie naar het politie-onderzoek zullen later deze maand bekend worden.

Bron:
Lees ook: Vader Kampusch wil geld zien van 'medeplichtige'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten