donderdag 31 mei 2012

'Breivik was slachtoffer van zwendel in bloeddiamanten'

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik zou zijn opgelicht door een Liberiaan met een nepdeal rond Afrikaanse bloeddiamanten. Breivik stortte 5.000 dollar op de rekening van een Liberiaan en besteedde nog eens 13.000 dollar aan een reis naar het West-Afrikaanse land. Dat meldt The Daily Telegraph.

Het lijkt erop dat Breivik 'slachtoffer' was van een zwendel in bloeddiamanten. 'We weten zeker dat de trip naar Liberia financiële doeleinden had", zei speurder Vidar Sather aan het gerechtshof. Volgens aanklager Svein Holden trapte de 33-jarige Breivik in een Nigeriaanse oplichterij via internet.

'Kruisvaarder'
Breivik zelf beweert dat zijn reis naar Afrika in mei 2001 te maken had met een opleidingskamp voor terroristen en met een ontmoeting met een 'Servische kruisvaarder en oorlogsheld', die de Noor destijds net na zijn Liberiaanse trip ook zou vertegenwoordigd hebben als stichter van de ridderorde der Tempeliers in Londen op 30 mei 2001.







De politie doet die ontmoeting echter af als een fantasie ontsproten uit Breiviks brein, waarschijnlijk verzonnen na 2006 toen hij helemaal ingestort zou zijn.

'Tempeliers'
'Van het bestaan van de Tempeliers zoals Breivik die ons voorstelt vinden we geen enkel bewijs', aldus Sather. 'Wij menen dat hij andere motieven had voor zijn reizen.' Breivik reageerde meteen furieus en zei dat wat hij had beweerd wel degelijk correct was. 'Binnen een jaar en drie maanden zal dit ook bewezen worden want dan zullen we een nieuwe aanslag meemaken.'

Dekmantel
Waarom hij dan een ruwe diamant én materiaal dat gebruikt wordt in de diamanthandel had gekocht in Afrika? Dat maakte deel uit van zijn dekmantel, beweert Breivik. Maar de politie gelooft daar dus niks van. Onder meer het feit dat de beste vriend van de Noorse killer hem 1.650 dollar had gegeven voor bloeddiamanten, wijst erop dat het niet om een dekmantel van Breivik gaat. Het is immers onwaarschijnlijk dat Breivik het geld van zijn beste vriend daarvoor zou verbrassen, meent Sather.

Het proces loopt nog.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten