zaterdag 2 juni 2012

'Voormalig neuroloog dreef patiënt tot zelfmoord'

Een verkeerde diagnose, destijds gesteld door een neuroloog van het Medisch Spectrum Twente, zou een patiënt de dood in hebben gedreven. De persoon raakte zo in de war dat deze zelfmoord pleegde, zo stelt het Openbaar Ministerie in de strafzaak tegen de voormalig arts. De Twentse neuroloog wordt ervan verdacht jarenlang patiënten ernstige schade te hebben toegebracht door het stellen van foutieve diagnoses en medisch handelen.


De voormalig neuroloog worden negen zaken ten laste gelegd. Het zwaarste verwijt is het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, met zwaar lichamelijk letsel en mogelijk zelfs de dood tot gevolg. Dat feit kan maximaal 9 jaar gevangenisstraf opleveren.

Meest kansrijk
Deze zaken zijn de meest kansrijke, die ook een goed beeld geven van de verwijten die de arts worden gemaakt. Dat zei medisch officier van justitie Marjolein van Eykelen vanavond in Enschede. Ze verwacht dat nog dit jaar de rechtbank in Almelo zich over de zaak buigt. Ze sprak van de meest complexe en omvangrijkste medische zaak tot nu toe in Nederland.







De aanklaagster onderstreepte dat het, deels, de schuld van het Openbaar Ministerie is dat een deel van de mogelijk strafbare feiten inmiddels verjaard is. Vervolging voor deze zaken is daardoor niet meer mogelijk. Het OM gaf aan dat niet eerder dan eind dit jaar de zaak voor de rechter kan komen omdat de slachtoffers nog moeten meewerken aan een onderzoek waarin de psychische schade wordt vastgesteld.

Emotionele bijeenkomst
Slachtoffers en nabestaanden kregen vandaag door het OM uitgelegd waarom alleen deze negen zaken aan de voormalig specialist van het Medisch Spectrum Twente ten laste worden gelegd. Het was een emotionele bijeenkomst volgens het OM en het onderzoeksteam van de politie, vooral voor de mensen die hun klachten niet voor de rechter terugzien.

De zenuwarts werkte vanaf de jaren negentig in het Twentse ziekenhuis. Daar stelde hij bij patiënten ten onrechte ernstige ziektes als Parkinson, MS en Alzheimer. In 2004 kreeg de arts ontslag na de diefstal van verdovende middelen voor persoonlijk gebruik. De voormalig neuroloog verblijft volgens Van Eykelen in het buitenland, maar verleent volledige medewerking.

Bron
Lees ook: Ex-neuroloog Jansen Steur verdacht van lijkschennis
Les ook: OM: 'Verdachte arts mag in buitenland gewoon werken'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten