zaterdag 2 juni 2012

Moebarak krijgt levenslang

De gevallen Egyptische president Hosni Moebarak is vandaag veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn rol in de beschietingen op betogers tijdens het protest vorig jaar. De openbare aanklager had om de doodstraf gevraagd, terwijl de 84-jarige Moebarak zelf onschuldig pleitte. Na het verdict werd het erg onrustig in de rechtszaal. Moebarak gaat in beroep tegen zijn veroordeling.

"We gaan in beroep. Dit vonnis staat vol juridische fouten", verklaarde advocaat Yasser Bahr aan het Franse persagentschap AFP. De gezondheidstoestand van Moebarak is erop achteruit gegaan bij zijn aankomst in de gevangenis. De 84-jarige Moebarak zou een verrassende gezondheidscrisis gehad hebben toen hij met de helikopter arriveerde bij de gevangenis van Tora.

Behandeling in helikopter
De ex-president zou volgens de berichten in het militaire toestel een behandeling gekregen hebben. Meer details over het probleem zijn er niet. Volgens eerdere berichten moesten veiligheidsmensen Moebarak overtuigen de helikopter te verlaten en weende hij.

Onbewogen
De gevallen leider zat in voorlopige hechtenis in een militair hospitaal vlakbij Caïro, maar werd na het verdict overgebracht naar de gevangenis van Tora, een voorstad van de hoofdstad. Hij komt er in een vleugel terecht waar gevangenen medische zorgen krijgen. Toen het verdict werd voorgelezen, zat Moebarak er nog onbewogen bij. Zijn ogen zaten verborgen achter een donkere bril. Hij werd de zaal binnengebracht op een draagberrie.

Topmannen vrijgesproken
Ook de voormalige minister van Binnenlandse Zaken onder Moebarak, Habid el-Adli, kreeg van rechtbankvoorzitter Ahmed Refaat te horen dat hij levenslang in de cel moet. Zes topmannen van de veiligheidsdienst werden vrijgesproken. Moebaraks zonen Alaa en Gamal, die terechtstonden voor corruptie, kregen te horen dat de feiten verjaard zijn.

Volgens de presidentskandidaat van de Moslim Broederschap is verdict dan ook een regelrechte "farce". Hij roept op tot massale betogingen tegen de vrijspraak voor medeplichtigheid van zes vroegere hogere politiefunctionarissen.

"Dit vonnis doet de vraag rijzen: wie doodde de martelaren (demonstranten) als de politiehoofden onschuldig zijn bevonden?", aldus de Moslim Broederschap op Twitter.

De laatste premier van Hosni Moebarak en kandidaat bij de presidentsverkiezingen Ahmed Shafik vindt echter dat de gerechtelijke beslissingen "aanvaard moeten worden".







Protestbetogingen
Toch zijn er na het verdict op verschillende plaatsen in Egypte protestbetogingen uitgebroken. De meeste manifestanten in Caïro, Alexandrië en Suez vinden dat Moebarak de doodstraf had moeten krijgen. Onder meer op het bekende Tahrirplein was er protest. De betogers zijn er ook niet over te spreken dat de rechter zes voormalige topambtenaren van de veiligheidsdienst vrijsprak.

OM in beroep?
Het openbaar ministerie, dat de doodstraf had geëist, wil volgens de Arabische nieuwszender Al Arabiya in beroep gaan tegen de beslissing. Een cassatierechtbank zal moeten uitmaken of het proces voor een andere rechtbank moet worden overgedaan, luidde het.

850 doden
Moebarak werd in februari 2011 na dagenlange massale protesten tot aftreden gedwongen. De hoogste militaire raad nam toen de macht over. Bij de opstand lieten zowat 850 betogers het leven. Zijn proces begon in augustus.

Bron: + video
Lees ook: Noodtoestand in Egypte na meer dan 30 jaar opgeheven
Lees ook: Egyptenaren massaal de straat op na vonnis Mubarak

Geen opmerkingen:

Een reactie posten