donderdag 31 mei 2012

Kankerrevolutie: bloedtest checkt of behandeling werkt

Een eenvoudige bloedtest zou de wereld van de kankerbehandelingen op zijn kop kunnen zetten. Simpelweg door aan te tonen of een behandeling werkt en wat de toestand van een tumor is. Dit zou vele operaties en scans kunnen vermijden, wat het niet alleen veiliger maar ook een pak goedkoper maakt. "De test zou een revolutie kunnen betekenen in de manier waarop we kanker behandelen", aldus onderzoeker Dr Nitzan Rosenfeld.

Momenteel moeten kankerpatiënten vaak een operatie ondergaan om weefsel voor analyse te laten wegnemen. Riskant, zeker als ze verzwakt zijn. De bloedtest doet het anders: door middel van 'sequencing', een techniek om genetische code te lezen, wordt gezocht naar de stukjes DNA die tumoren loslaten in de bloedsomloop. Huidige screeningmethodes zien deze vaak over het hoofd.

Uit de resultaten zou kunnen worden afgeleid of de tumor actiever wordt of niet, met andere woorden: of de behandeling werkt of niet. Tegelijk kan de patiënt heel wat ongemak en neveneffecten worden bespaard.

Breinen achter de techniek zijn Britse wetenschappers verbonden aan de onderzoeksorganisatie Cancer UK van Cambridge. Ze slaagden erin om sequencing, een populaire methode bij wetenschappers, te linken aan de sleutelgenen bij kanker. Een wereldprimeur: nooit eerder werden volledige genen geanalyseerd op basis van een bloedtest.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten