dinsdag 29 mei 2012

'Supervirus valt landen aan'

Een ongekend destructief computervirus voert aanvallen uit op landen, vooral Iran. Dat hebben organisaties die zijn gespecialiseerd in het beveiligen van computers laten weten. Computerbeveiliger Kapersky Lab heeft gemeld dat het virus 'Flame' is ontdekt tijdens onderzoek voor de International Telecommunication Union.

 Het Flamevirus is mogelijk meer dan 2 jaar oud. De 'meesterspion' kan behalve gegevens stelen ook computers bedienen en zo microfoons aanzetten en cameraatjes inschakelen. Orla Cox van virusbestrijder Symantec vermoedt dat een regering achter de code van Flame zit . 'Het is professioneel opgesteld' en er moeten veel middelen en mensen bij betrokken zijn, zei ze tegen CNN.

Flame zou op dit moment zijn binnengedrongen in computersystemen in Iran, Egypte, Israël, de Palestijnse gebieden, Libanon, Saudi-Arabië, Sudan en Syrië. De code van Flame zou deels overeenkomen met het virus dat in april het Iraanse ministerie van Olie aanviel.






'Tegengif'
Iran beweert dat het al een programma tegen Flame heeft gemaakt. De antivirussoftware 'is vanaf vandaag beschikbaar voor organisaties en bedrijven die hem willen', liet de cyberveiligheidsdienst van de Iraanse overheid vandaag weten.

Volgens virusbestrijder Kaspersky is Flame 20 keer zo groot en ingewikkeld als Stuxnet. Die worm, die in 2010 werd ontdekt, voerde aanvallen uit op computersystemen van Iraanse nucleaire projecten. Flame betekent daarom een nieuwe fase in de cyberoorlog, aldus Kaspersky.

Wie achter Flame zit is niet bekend. Bij aanvallen op Iran gaat de verdenking vaak uit naar aartsvijand Israël, maar de Joodse staat geeft niets toe. Minister Moshe Yaalon van Strategische Zaken zegt wel dat 'het redelijk is dat wie Iran als een grote bedreiging ziet, verschillende maatregelen neemt, zoals deze, om te dwarsbomen'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten