vrijdag 11 mei 2012

Griekenland: banken bereiden terugkeer van drachme voor

In alle stilte bereiden banken zich voor op een 'nieuwe' Griekse munt. Heel wat internationale banken hebben de drachme nooit van hun systemen gewist sinds Griekenland meer dan tien jaar geleden de euro invoerde. Met één druk op de knop kunnen ze de drachme terug verwerken indien een exit uit de eurozone voor de terugkeer van de oude nationale bankbiljetten en munten zou zorgen. Dat lijkt steeds dichterbij te komen, nu ook de derde formatieronde is mislukt.

Banken hebben van het eind van de Sovjetunie tot de introductie van de euro heel wat ervaring opgedaan in het voorbereiden van hun systemen op de verandering van munteenheden.

Al drie jaar voorbereid
Achter de schermen wordt de terugkeer naar de drachme al gepland sinds de schuldencrisis in 2009 in Griekenland zwaar toesloeg. Dat stelt Hartmut Grossman, de Amerikaanse topman van International Card Security, die samenwerkt met banken op Wall Street.

"Heel wat bedrijven, zowel in Europa als hier, onderzoeken dat al geruime tijd", verklaart Grossman, die er aan toevoegt dat de jongste politieke crisis in Griekenland de zaken ten top drijft.

"Maar alle financiële instellingen hebben daarover noodplannen klaar. Dat Griekenland de eurozone verlaat, is geen nieuw idee".

Gestemd tegen reddingsplan
De Europese Unie wil dat Griekenland bij de eenheidsmunt blijft, en opiniepeilingen tonen aan dat ook Grieken dat wensen. Maar afgelopen zondag stemden de Grieken voor partijen die zich kanten tegen het reddingsplan van de Europese Unie en het IMF, waardoor de toekomst van Griekenland als euroland meer dan ooit op de helling staat.

De verkiezingen toonden duidelijk aan dat de Grieken het hulpplan van de Europese Unie en het IMF, in ruil voor ingrijpende besparingsmaatregelen, niet zonder meer willen aanvaarden.

Van kwaad naar erger?
Dat hulppakket kwam er na heel wat gehakketak tussen banken en politici over een schuldreductie van 100 miljard euro. De overeenkomst verhinderde een catastrofe op de financiële markten door Griekenland toe te staan zijn verminderde schuld te blijven terugbetalen, maar de toekomstige problemen zouden wel eens erger kunnen zijn.






Een Griekse exit uit de eurozone zou de banken met wettelijke en praktische problemen opzadelen die de relatief simpele technische ingreep van het handel drijven in een nieuwe munt ver overstijgen.

Welke wisselkoers?
Zo zouden banken in de eurozone cash moeten inslaan voor individuen en bedrijven die zaken doen met Griekenland. Dan stelt het probleem zich: welke wisselkoers daarvoor te hanteren, afhankelijk van de wetten die Athene kan opstellen inzake handel in de nieuwe munteenheid.


Mocht Griekenland bijvoorbeeld een wisselkoers van één drachme voor één euro afdwingen, zou dit buitenlandse banken grote verliezen opleveren omdat dergelijke koers op de markt niet zou standhouden.

Controle op kapitaalstromen
Controle op kapitaalstromen wordt dan een nachtmerrie voor banken die leningen hebben in Griekenland. Zo zouden bedrijven hun schulden niet langer in euro's mogen aflossen.

Devaluatie
Zelfs mocht dat toegelaten worden, zouden bedrijven hun buitenlandse kredietverleners niet meer kunnen terugbetalen omdat hun cash van dag op dag zou omgezet zijn in drachmes. Die munt zou snel zijn waarde verliezen door de erbarmelijke staat van de Griekse economie. Dat zou het voor elke kredietverstrekker moeilijk maken zijn geld ooit terug te vorderen, welk contract ook geldt.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten