vrijdag 11 mei 2012

NASA lanceert grootste Marsjeep ooit


De NASA heeft de grootste Marsjeep ooit gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Om 16.02 uur vertrok een Atlas-5 draagraket om de robotjeep Curiosity op zijn 570 miljoen km lang traject naar Mars te zetten.

De Curiosity moet in augustus 2012 landen in een krater bij de evenaar van Mars. De robot, "MSL" of Mars Science Laboratory in NASA-taal, zal 23 maanden in de Marsbodem zoeken naar organische materialen als basis voor leven. Daarvoor heeft het rijdende lab met een gewicht van 900 kilo tien instrumenten aan boord.

De Curiosity is een grotere en betere versie van de drie karretjes waarmee de Amerikanen eerder over Mars hebben gereden: de Sojourner uit 1997 en de Spirit en de Opportunity uit 2004. Zij hebben onder meer mineralen gevonden die alleen ontstaan onder invloed van water. Dat wijst erop dat er in het verre verleden water op Mars moet hebben gestroomd.

De Sovjet-Unie probeerde in 1971 twee verkenners naar Mars te sturen, maar beide pogingen mislukten. Europa wil in 2018 de verkenner ExoMars lanceren. (kve/belga)

Bron
Lees ook: Marsverkenner Curiosity moet leven zoeken op Rode Planeet
Lees ook: NASA test marsjeep 'Curiosity' in Californische woestijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten