dinsdag 31 juli 2012

Fotobewijs: vlaggen op de maan staan nog steeds in de grond

Veertig jaar geleden plantten astronauten Neil Armstrong en Edwin 'Buzz' Aldrin als eerste mannen op de maan de Amerikaanse vlag. Vervolgens werden nog vijf vlaggen in de maan geplant tijdens het Apolloprogramma. En nu blijkt dat vijf van deze vlaggen nog steeds fier omhoog staan, behalve de eerste vlag.

Dat blijkt uit zeer gedetailleerde beelden van het Amerikaanse ruimteagentschap Nasa.

Tijdens verschillende Apollo-missies tussen 1969 en 1972 werden zes Amerikaanse vlaggen op de maan geplant. Uit de beelden die de Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) nam, blijkt dat op vijf landingssites de vlaggen nog altijd rechtstaan en een schaduw werpen op het maanoppervlak.

Alleen waar de Apollo 11 landde in 1969 staat de vlag niet meer recht. Die conclusie bevestigt de bewering van astronaut Buzz Aldrin dat de vlag werd omvergeblazen door de motoren van de Apollo 11 toen die opsteeg van op de maan.

'Ik was erg verbaasd dat de vlaggen de ultraviolette stralen en de ruwe temperaturen aan het maanoppervlak hebben overleefd. De vraag is in welke toestand ze zich nu bevinden. Mogelijk zijn de kleuren enigszins vervaagd', aldus wetenschapper Mark Robinson, die de LROC-beelden analyseerde.

Bron bekijk de foto

Geen opmerkingen:

Een reactie posten