zaterdag 4 augustus 2012

'Mekkerende' Rutte in EU bestempeld als 'bange premier'

Het geduld in Europa met het eurosceptische Nederland is op. Verlies aan macht en geld dreigt als een ommekeer uitblijft na de verkiezingen. 'Het probleem is niet dat Nederland dwarsligt, het probleem is dat Nederland bijna altijd dwarsligt.' De boosheid in de Brusselse wandelgangen treft de premier en de ministers.

Diplomaten en ambtenaren benadrukken eensgezind: het is op het hoogste niveau dat de goede reputatie van Nederland wordt vernietigd, dat schrijft de correspondent in Brussel van De Volksrant vandaag. Hij baseert zijn verhaal op gesprekken met ambassadeurs, gewone diplomaten en EU-ambtenaren van uiteenlopende lidstaten, waaronder ook Nederland zelf. Dit deden zij op basis van anonimiteit, omdat er binnenkort weer moet worden onderhandeld met Rutte en diens mannen.







'Jullie premier speelt een ronduit verderfelijke rol tijdens de EU-toppen', laat een ambtenaar weten die in- en uitloopt bij de vergaderingen van de regeringsleiders. 'Rutte zet zich vast in cijferreeksen, dogma's en vermoedelijke parlementaire overmacht. Of het nu over de noodleningen voor Spanje of Griekenland gaat, over de meerjarenbegroting van de EU, het banktoezicht, de regels voor de pensioenfondsen, het asielbeleid, de Hedwigepolder of het opheffen van de grenscontroles met Roemenië en Bulgarije, Ruttes antwoord is steeds: nee, nee, nul, nul.'

'Marionet van Wilders'
'Rutte straalt het beeld uit van een machteloze leider, een bange premier. Steeds opnieuw mekkert hij tijdens de EU-toppen: Ik kan niet tegen de wensen van de Tweede Kamer ingaan.' Het geeft de andere leiders het idee dat hij Wilders' marionet is. Denk je dat Merkel geen lastige Bondsdag heeft? Heeft zij soms geen Constitutioneel Hof als waakhond? Denkt Rutte nu echt dat hij de enige premier is met verkiezingen in aantocht? Een politiek leider vindt een compromis in Brussel en overtuigt thuis zijn parlement. Rutte behoort overduidelijk niet tot die categorie,' zo redeneert een EU-ambassadeur.

'Eurohaat'
Nederland mag zijn buik vol hebben van Europa, Europa heeft het langzamerhand ook gehad met Nederland, zo concludeert de correspondent. Dat de verkiezingen over Europa gaan, is in alle Europese hoofdsteden genoegzaam bekend. Alsook het feit dat nergens anders in de EU de eurohaat zo intens en zo wijdverbreid is als in Nederland. 'Nedergif', noemt een hooggeplaatste EU-ambtenaar het. 'En we appreciëren het nog minder dan de nederwiet.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten