dinsdag 31 juli 2012

Tony Blair roept Duitsland op euro te redden

De voormalige Britse premier Tony Blair roept Duitsland op om de euro te redden, zelfs als daarvoor onaangename compromissen nodig zijn. Dat laat hij weten in Bild, het meest gelezen dagblad van Europa.


Blair omschrijft de crisis in de eurozone als 'een nieuwe ervaring, die je het best kunt vergelijken met die van de jaren dertig. Alle alternatieven zijn onaangenaam. Maar het beste alternatief voor Europa, en vooral voor Duitsland, is om de euro te redden.' De Britse oud-premier zegt dat het nu opgeven van de euro 'rampzalig' zou zijn, 'niet alleen op politiek, maar ook op economisch vlak'.

Geen andere keuze
Blair erkent dat er veel gevraagd wordt van Duitsland. Het land 'moet de reddingsmechanismes financieren, een hogere inflatie aanvaarden en zich garant stellen voor de schulden van landen die de noodzakelijke hervormingen niet hebben doorgevoerd'. Volgens Blair heeft Duitsland geen andere keuze dan een zekere verdeling van de schulden te aanvaarden, terwijl de crisislanden hervormingen zullen moeten doorvoeren volgens een precieze en realistische kalender.

Eurosceptici
De Duitse publieke opinie staat grotendeels vijandig tegenover de maatregelen die werden genomen voor het steunen van landen in moeilijkheden, zoals Griekenland, Portugal en Spanje. Met provocerende artikelen schaart Bild zich regelmatig aan de kant van de eurosceptici. Volgens een peiling van het Duitse dagblad denkt 51 procent van de Duitsers dat de grootste economie van de eurozone er beter aan toe zou zijn zonder de euro (29 procent denkt het tegenovergestelde) en vindt 71 procent dat Griekenland uit de eurozone moet als het zijn bezuinigingstoezeggingen niet nakomt.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten