vrijdag 3 augustus 2012

Linda Huiskamp onschuldig aan roekeloos rijden

Een Australische jury heeft vrijdag geoordeeld dat de 26-jarige Nederlandse backpacktoeriste Linda Huiskamp niet schuldig is aan dood door schuld. Dat heeft de stiefmoeder van de vrouw vrijdag gezegd.

 Linda Huiskamp (L.) en haar vriendin Susanne die bij het ongeluk omkwam. (zie bron)

De vrouw uit Culemborg moest zich voor de rechtbank in Esperance verantwoorden voor roekeloos rijden, met een dodelijk ongeval tot gevolg. De Culemborgse was op rondreis door Australië. Zij reisde met een auto door het land in gezelschap van een 20-jarige Nederlandse.

Tegen de NOS reageerde Huiskamp geëmotioneerd: 'Eindelijk is het afgelopen, nu zo snel mogelijk naar huis.' Ook haar vader Gerrit Huiskamp barstte in tranen uit toen hij het vonnis hoorde. 'Ik heb Mylene (de moeder van het gezin waar Linda heeft gewoond) een zoen gegeven, maar ik vergat helemaal dat ik nu ook gewoon naar Linda toe kon lopen.'







Ongeval
Op 3 april naderde Huiskamp een kruispunt in Dalyup, in het westen van Australië in de buurt van de stad Perth. Een andere auto botste op de kruising tegen de flank van haar wagen, aan de kant waar de vriendin zat met wie ze reisde. De vriendin overleefde het ongeval niet.

De aanklager zei dat Huiskamp op de kruising voorrang had moeten verlenen. Huiskamp herinnert zich niets meer van het verkeersongeluk en verklaarde voor de rechtbank onschuldig te zijn.

Door een recente wetswijziging moeten alle dodelijke verkeersongelukken in het westen van Australië voor de rechter komen. De maximale celstraf voor dood door schuld wegens roekeloos rijden is 10 jaar.

Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat, kon Huiskamps familie nog niet zeggen. Het is volgens de familie ook nog niet duidelijk op welke termijn Huiskamp Australië kan verlaten. De kosten voor de advocaten zijn namelijk opgelopen tot 100.000 euro en dat is meer dan de familie kan betalen.

De familie Huiskamp heeft ook contact gehad met de familie van de 20-jarige vrouw die omkwam bij het verkeersongeluk in Australië. 'We hebben hen als eerste gebeld. Ze waren opgelucht voor Linda.'


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten