dinsdag 2 juli 2013

'Bijbaantje niet goed voor kinderen'

Ouders met kinderen van tussen de 12 en 15 jaar moeten kritischer zijn als hun kroost een bijbaantje wil. Bijverdienen is niet goed voor de ontwikkeling en de schoolprestaties van de kinderen, meldt het AD dinsdag.

Emeritus hoogleraar Kristoffel Lieten vindt dat ouders daar veel te laconiek mee omgaan. Lieten heeft samen met oud-student antropologie en kinderrechten Sarah de Vos onderzoek gedaan naar kinderarbeid in Nederland.

Zo'n 300.000 kinderen werken in Nederland om luxegoederen zoals een smartphone te kunnen betalen. Ze werken dus niet omdat het leuk of leerzaam is, maar omdat ze geld 'nodig' hebben. Volgens de twee onderzoekers worden de nationale wetgeving en internationale conventies zo op grote schaal overtreden. Kinderen leren bovendien weinig van hun bijbaantjes.

De emiritus-hoogleraar Kinderarbeid noemt het opzienbarend dat twee derde van de werkende pubers tussen de 12 en 15 jaar vindt dat kinderen juist niet zouden moeten werken. De meesten betitelen hun baantje als saai en vervelend.

Kinderarbeid
'Maar de behoefte aan geld is zo groot dat veel meer gewerkt wordt dan wettelijk is toegestaan. Zoveel dat schoolprestaties eronder lijden en sportclubjes worden afgezegd.'

Is er soms sprake van kinderarbeid in Nederland? 'Jazeker,' zegt wetenschapper Lieten. '13- en 14-jarigen mogen per week maar 12 uur werken. Acht procent in die leeftijd werkt meer. Drie procent zelfs meer dan 20 uur per week. En dat is dus kinderarbeid. Kinderen van 12 mogen überhaupt niet werken, terwijl 10.000 pubers van die leeftijd een baantje hebben. Babysitten klinkt misschien onschuldig, maar dat is vaak tot laat op de avond. En het is een baan met veel verantwoordelijkheid.'

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten