donderdag 4 juli 2013

Turkse rechtbank schrapt bouwplannen Taksimplein

Een bestuursrechtbank in Turkije heeft een streep gehaald door renovatieplannen voor het Taksimplein in de Turkse stad Istanbul. De rechter deed de uitspraak begin juni, maar persbureau Reuters heeft nu een kopie van de uitspraak in handen gekregen.

Het besluit is een tegenvaller voor de regering onder leiding van premier Recep Tayyip Erdogan. Die is voorstander van de renovatie, waarbij onder meer een replica van een vroegere Ottomaanse kazerne op het Taksimplein zou verschijnen. Daardoor zou het Gezipark op het Taksimplein verdwijnen.

De plannen leidden eind mei tot een klein straatprotest. Toen de politie met harde charges, traangas en waterkanonnen een einde probeerde te maken aan die demonstratie, groeide het protest snel. Veel mensen grepen de demonstratie aan om hun ongenoegen met de Turkse regering kenbaar te maken.

Ook in andere Turkse steden laaide vorige maand het protest op. Volgens een Turkse gezondheidsorganisatie kwamen er bij de demonstraties in totaal vier mensen om het leven en raakten zeker 7.500 mensen gewond.

Premier Erdogan liet vorige maand na de uitspraak weten dat de regering het oordeel van de rechtbank, inclusief een eventueel hoger beroep, afwacht voordat de bouwplannen worden voortgezet. Ook zou er bij groen licht van de rechter een referendum volgen over het renovatieproject.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten