woensdag 3 juli 2013

Onderzoek naar rol AIVD en MIVD

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft minister Ronald Plasterk gevraagd om een onderzoek naar de rol van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD in het PRISM-schandaal, de afluisteraffaire die het gevolg was van de onthullingen van Edward Snowden.

De VVD, de PvdA en de SP waren voor het idee van Gerard Schouw van D66. De onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is de aangewezen instantie om het onderzoek te doen.

Een debat donderdag met Plasterk over aftappen is op de lange baan geschoven, omdat nu eerst de resultaten van het onderzoek moeten worden afgewacht.

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD passen het omstreden Amerikaanse computerprogramma PRISM niet toe, aldus Plasterk eerder, noch vergelijkbare programma's. Amerikanen zullen natuurlijk wel waarschuwen als ergens in Nederland iemand een terreurdaad beraamt en het is ongebruikelijk dat diensten elkaar precies laten weten hoe ze aan alle informatie komen. De AIVD en de MIVD mogen buitenlandse diensten nooit vragen dingen te doen die ze hier zelf niet mogen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten