vrijdag 30 augustus 2013

Nieuw in de Britse schappen: een superavocado van 1,3 kilo

De 'avozilla' in vergelijking met de normale avocado © Tesco.


Britten die dit weekend plan zijn de visite guacamole voor te schotelen, kunnen weleens aan één superavocado genoeg hebben. Binnenkort ligt de zogenaamde 'avozilla' in de schappen van de Britse Tesco-supermarkten. Deze is maar liefst vijf keer groter dan de 'normale' avocado en kan wel 1,3 kilo wegen.

De avozilla is zeldzaam en groeit aan slechts vier soorten avocadobomen in Zuid-Afrika. Volgens Tesco gaat het om de grootste avocado's ter wereld. Wie denkt dat de grootte ten koste gaat van de smaak, hoeft zich volgens de supermarkt geen zorgen te maken: 'De avozilla is fantastisch rijk van smaak, sappig, heeft een boterachtige textuur en een romige smaak,' zegt de inkoper tegen de Daily Mail.

Volgens het Voedingscentrum is de avocado relatief vetrijk en bevat hij veel calorieën, maar omdat het om onverzadigde vetten gaat, zijn deze wel gezond. Bovendien bevat de avocado alle 18 aminozuren die het lichaam nodig heeft en zijn de eiwitten uit de vrucht beter op te nemen dan eiwitten uit vlees omdat de avocado erg vezelrijk is.

Dat is ook de reden dat de avocado steeds populairder wordt in de Nederlandse keukens. De vrucht beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en darmkanker.

De naam avocado komt overigens uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico. Het vertaalt zich in het Nederlands naar een deel van het voortplantingsorgaan van de man, namelijk de teelbal.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten