zondag 25 augustus 2013

Obama en Cameron dreigen Syrië met 'serieuze reactie'

Een Syrische militair zaterdag in de wijk in Damascus die woensdag met chemische wapens zou zijn aangevallen. © epa.



De Amerikaanse president Barack Obama en de Britse premier David Cameron dreigen met een 'serieuze reactie' als het Syrische regime verantwoordelijk blijkt voor de gifgasaanval die woensdag honderden inwoners van Damascus het leven zou hebben gekost. Ze zien 'toenemende tekenen' die wijzen op de betrokkenheid van het Syrische leger.

Cameron en Obama hadden zaterdag een uitvoerig telefonisch onderhoud. Een woordvoerder van Cameron zei na afloop dat ze beiden hun bezorgdheid uitspraken 'over de toenemende tekenen dat het hier ging om een significante aanval met chemische wapens, uitgevoerd door het Syrische regime tegen zijn eigen volk'.

Opties onderzoeken
Ze benadrukten volgens de woordvoerder dat een dergelijke aanval 'een serieuze reactie van de internationale gemeenschap' mogelijk maakt. Op dit moment laten ze alle opties daarvoor onderzoeken.

Intussen gaf de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken te kennen dat VN-inspecteurs zullen worden toegelaten tot de wijk in Damascus waar de aanval zou zijn uitgevoerd. Minister Mohammed-Javad Zarif zei volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA dat zijn Syrische collega hem dat heeft gegarandeerd.

'Inhumane wapens'
Syrië blijft volgens hem de verantwoordelijkheid voor een gifgasaanval van de hand wijzen. 'Ze hebben ons verzekerd nooit dergelijke inhumane wapens te hebben gebruikt en te zullen samenwerken met de experts van de VN.' Zarif zegt het gebruik van chemische wapens sterk te veroordelen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten