maandag 26 augustus 2013

Vredesgesprek afgezegd na dood Palestijnen

Het lichaam van een van de doodgeschoten mannen. © afp.


De Palestijnen hebben een gespreksronde afgezegd in het vredesoverleg met Israël. Dat gebeurde nadat maandag drie Palestijnen waren doodgeschoten door Israëlische veiligheidstroepen op de bezette Westelijke Jordaanoever. De gesprekken stonden gepland voor maandag.

Amerikaanse diplomaten hebben maandagavond echter uitdrukkelijk tegengesproken dat gesprekken niet zijn doorgegaan. 'Er zijn geen bijeenkomsten afgelast', beklemtoonde het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS.

Israëlische veiligheidstroepen zouden het vluchtelingenkamp Qalandiya bij Ramallah zijn binnengegaan om een Palestijn te arresteren. Daarbij zou het tot confrontaties met de inwoners zijn gekomen.

Volgens een Israëlische politiewoordvoerder waren honderden Palestijnen op de been. Sommigen zouden met brandbommen hebben gegooid. De gedode mannen waren 20, 22 en 30 jaar oud. Ook zouden 15 mensen gewond zijn geraakt.

Het incident komt op het moment dat Israël en de Palestijnen voor het eerst sinds 2010 zonder tussenkomst van een derde partij met elkaar over vrede spreken. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de 'liquidatie' van de Palestijnen maandag veroordeeld.

Vorige week werd een Palestijnse jongeman doodgeschoten bij de stad Jenin, tijdens een vergelijkbare confrontatie.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten