donderdag 29 augustus 2013

Ruim 20 Utrechtse studenten onwel tijdens ontgroening

Ruim twintig aankomend studenten zijn dinsdag onwel geworden na een ontgroeningsmaaltijd bij studentenvereniging Veritas. Verontruste ouders zijn boos omdat informatie over hun kind werd geweigerd en de studenten een spreekverbod zou zijn opgelegd.

Na een zuurkoolmaaltijd zijn dinsdag 22 studenten bij studentenvereniging Veritas ziek geworden. Er was vooral sprake van misselijkheid, zegt praeses Hugo Grondel tegen het AD/Utrechts Nieuwsblad.

Hij spreekt tegen dat de voeding oorzaak was van de onwelwording, onder meer omdat volgens hem de meeste studenten pas achttien uur na de maaltijd ziek werden. Niettemin onderzoekt Veritas of er een verband bestaat. Daarbij is ook de GGD ingeschakeld.

Professioneel bereid
In totaal namen circa 420 eerstejaars studenten en tachtig begeleiders deel aan de maaltijd.
Die is volgens hem professioneel bereid met verse producten en had geen relatie tot de ontgroening. Er waren volgens Grondel zeker geen speciale ingrediënten aan toegevoegd om de eerstejaars te beproeven.

Spreekverbod
Een van de ouders, Kees Polak, meent dat de maaltijd waarschijnlijk bedorven was. 'Als verontruste ouder heb ik contact opgenomen met Veritas. Zij weigerden mij echter inhoudelijke informatie te geven. Alle studenten hebben een spreekverbod gekregen.'

Ook zou de studenten te verstaan zijn gegeven dat ze de volgende dag hoe dan ook het ontgroeningsprogramma moesten hervatten. Grondel ontkent dat iemand een spreekverbod is opgelegd.

Waarom Polaks vragen niet werden beantwoord, kan hij niet zeggen. 'We staan hen juist graag te woord en geven hen dezelfde informatie.'
Wel onderstreept hij dat het eigen verzorgingsteam van Veritas, onder leiding van een arts de getroffen studenten heeft ondersteund en vijftien van hen juist naar huis heeft gestuurd. Inmiddels hebben volgens de praeses alle 22 studenten het ontgroeningsprogramma in goede gezondheid hervat.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten