dinsdag 24 september 2013

Belegering winkelcentrum Nairobi nog niet voorbij


© ap.

Nog altijd woedt er een strijd in en rondom het winkelcentrum in Kenia. Enkele gijzelnemers die het pand in de hoofdstad Nairobi zaterdagbestormden zitten vermoedelijk nog altijd binnen. In elk geval zijn vanochtend opnieuw geweerschoten en explosies gehoord in het gebouw.

Of er nog gijzelaars zijn in winkelcentrum Westgate is niet geheel duidelijk. Volgens de Keniaanse regering zijn ze allemaal in veiligheid gebracht, terwijl de verantwoordelijke terreurgroep al-Shabaab juist meldde dat er nog mensen vastgehouden worden.

Desalniettemin lijkt het einde van de belegering in zicht, aldus de regering. Inmiddels zijn tot en met dinsdag nog eens zes daders van de aanslag gedood, bovenop de drie die al eerder omkwamen. In totaal zouden 10 tot 15 leden van de islamitische terreurgroep betrokken zijn bij de aanslag, die aan zeker 62 mensen het leven kostte. Onder de doden is een Nederlandse vrouw van 33.

Drie Keniaanse militairen zijn overleden aan verwondingen die ze hebben opgelopen bij de belegering van winkelcentrum. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdag aan de BBC laten weten. Acht militairen worden nog behandeld.

Vreselijke misdaad
Volgens Keniaanse autoriteiten zijn er Amerikanen en een Brit onder de daders, maar dat wordt door al-Shabaab ontkend. Van een eventuele arrestatie van een Nederlander zijn de Nederlandse ambassade in Nairobi en het ministerie van Buitenlandse Zaken niet op de hoogte. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft aangeboden te helpen met de berechting van de daders, zo liet de hoofdaanklaagster Fatou Bensouda weten. Zij wees erop dat het aan Kenia is om de daders te vervolgen, maar dat een aanslag zoals in Kenia ook indruist tegen internationale wetgeving.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde in de nacht van maandag op dinsdag de aanval een 'vreselijke misdaad'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten