zaterdag 28 september 2013

'Reuzenwespen' staken al 19 mensen dood in China

© Kos.


De Chinese provincie Shaanxi, in het centrum van het land, wordt al drie maanden geplaagd door grote zwermen hoornaars, een soort reuzenwesp. Dat meldt CNN. Dat de insecten moordzuchtig zijn, bewijzen de cijfers: al 19 mensen kwamen om door de steken.

De wespen vallen in grote getale aan, getuigt Chen Changlin. De man was op zijn veld rijst aan het oogsten toen de insecten op hem afkwamen. 'Meer dan drie minuten lang staken ze me. Ik begon te rennen en riep om hulp, maar de insecten bleven me achtervolgen.'

De man werd opgenomen in het ziekenhuis en kan z'n avontuur gelukkig nog navertellen. Een moeder en haar kind die in de buurt aan het werk waren en ook gestoken werden, overleefden de aanval niet.

'Hoe meer je rent, hoe meer ze je willen steken', ondervond ook een ander slachtoffer. Het gif van de insecten bracht zijn nieren ernstige schade toe.



Sinds 1 juli zijn in de Chinese provincie al zeker 583 mensen gestoken, melden de autoriteiten. Zeventig slachtoffers herstellen nog in het ziekenhuis. Voor negentien anderen kwam alle hulp te laat, zij overleefden de giftige steken niet.

De schuldige is allicht de 'Vespa mandarinia', een reuzenwesp die vooral gedijt in tropische temperaturen in Oost-Azië. Het gif van de soort is zo giftig dat in Japan jaarlijks gemiddeld 35 mensen sterven als gevolg van de steken.

De opvallende toename van het aantal slachtoffers in China is waarschijnlijk te wijten aan de recente droogte en de uitzonderlijk warme zomer in Xaanshi.

Autoriteiten in de provincie verzekerden intussen te zullen investeren in de bestrijding van de dodelijke insecten. Er wordt ook een team opgericht dat 24 uur per dag zal klaarstaan om in te grijpen, mocht een zwerm hoornaars nog eens aanvallen.Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten