woensdag 25 september 2013

Zware aardbeving Pakistan creëert nieuw eilandje

Het eiland dat uit de zee verrees. © ap.


Langs de kust van Pakistan is een nieuw eilandje onstaan nadat de provincie Baloetsjistan, in het zuidwesten van het land, was getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter.

Inwoners van de havenstad Gwadar zagen tot hun grote verrassing het stukje land (volgens ooggetuigen zo'n 40 meter breed, 100 meter lang en een meter of negen hoog) verrijzen uit het water van de Arabische zee. Dat gebeurde ongeveer 400 kilometer van het epicentrum van de aardbeving vandaan. Het eiland bestaat uit modder, zand en rotsen en is bezaaid met algen en gele stenen. Het is goed te zien vanaf het vasteland.

Toeristische tochten
Eigenaren van een boot profiteerden snel van de onverwachte situatie door toeristische tochten rond het eiland aan te bieden. Het nieuwe stukje land wordt gretig door toeristen, omwonenden, pers en wetenschappers gefotografeerd. Ze hebben de berg 'Koh Zalzala' (de Bevende Berg) gedoopt.

Het is echter de vraag hoe lang het eilandje nog blijft bestaan. Onderzoekers van het Pakistaanse Instituut van Oceanografie hebben de plek inmiddels bezocht, en volgens hen is dit de derde keer sinds 1999 dat er na een aardbeving een dergelijk eilandje in de oceaan ontstond. De twee voorgangers van het nieuwe eiland zakten na verloop van tijd weer in zee. De eilandjes hebben geen vaste structuur, waardoor ze geleidelijk uiteenvallen.

De regio ligt op het kruispunt van de Indiase en Arabische tektonische platen, waardoor er veel geologische activiteit is.

Volgens Pakistaanse regeringsfunctionarissen is het dodental van de zware aardbeving inmiddels opgelopen tot 327.




Bron Bekijk de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten