donderdag 26 september 2013

Piloten vallen al vliegend broederlijk in slaap

Een volgepakt passagiersvliegtuig op weg naar het Verenigd Koninkrijk was een tijdlang louter aangewezen op de automatische piloot aangezien de gezagvoerder en copiloot tegelijktijd achter de stuurknuppel in slaap gevallen waren. De piloten hadden er zelf geen idee van hoe lang de Airbus A330 het uiteindelijk alleen moest zien te redden.

Kort na het opstijgen waren de kapitein en coplioot overeengekomen om afwisselend een kort dutje te doen. Eén van beiden werd na een tijd echter wakker en stelde tot zijn ontzetting vast dat ook zijn collega in slaap was gesukkeld.

De Britse luchtvaartautoriteiten maakten gisteren bekend dat het incident op 13 augustus plaatsvond maar weigerden de naam van de airline te onthullen in de hoop toekomstige klokkenluiders aan te moedigen om dergelijke inbreuken spontaan te melden.

Geen sanctie
Dat is ook wat beide piloten van de bewuste vlucht hebben gedaan. Ze meldden hun blunder vrijwillig aan de betrokken instantie. Beide piloten, die beweerden de voorbije twee nachten in totaal slechts vijf uren te hebben geslapen, hoeven naar verluidt geen zware disciplinaire maatregelen van hun werkgever te vrezen.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten