woensdag 25 september 2013

Senator praat al meer dan 21 uur en gaat door 'tot hij neervalt'

Al meer dan 21 uur is de omstreden senator Ted Cruz aan het woord in Washington, zonder zelfs ook maar even naar de wc te gaan. Hij heeft gezworen door te gaan met zijn symbolische filibuster 'tot hij er bij neervalt', om te demonstreren tegen de ziektewet van Obama.


Cruz was na 20 uur nog geen seconde gaan zitten, heeft slechts een paar hapjes heeft gegeten en heeft alleen gepauzeerd om bevriende collega's een lange vraag te laten stellen.

De Texaan begon zijn toespraak op dinsdag om iets voor drie uur 's middags en is van plan om aan het woord te blijven tot de Senaat woensdagmiddag om twaalf uur bijeenkomt om te stemmen over Obamacare. NBC meldt dat Cruz na 20 uur nog geen seconde is gaan zitten, slechts een paar hapjes heeft gegeten en alleen maar heeft gepauzeerd om bevriende collega's een lange vraag te laten stellen. Hij draagt zwarte gympies in plaats van de cowboylaarzen die hij normaal aan heeft, en loopt hierop door de zaal als anderen aan het woord zijn, om even de benen te strekken.

Voorlezen uit een kinderboek

's Nachts heeft hij uit een kinderboek voorgelezen, zijn liefde voor een bepaald soort hamburger betuigd en commentaar geleverd op de speech die de acteur Ashton Kutchner hield toen hij een award in ontvangst nam. Daarna volgden weer lange monologen over zijn oppositie tegen de ziektewet van president Barack Obama.

Technisch gezien is het geen filibuster, waarbij iemand blijft doorpraten tot het uiterste tijdstip is verlopen waarop gestemd mag worden. (Op deze manier wist senator Wendy Davis in juni een strengere abortuswet tegen te houden.) In dit geval moet Cruz stoppen met spreken als het moment van stemming is aangebroken.



Republikeinen openen opnieuw de aanval op Obamacare
Met zijn speech wil Cruz demonstreren tegen Obamacare, de nieuwe ziektewet die in 2010 is goedgekeurd. Vorige week werd echter opnieuw de aanval op deze wet geopend: toen heeft het Huis van Afgevaardigden wetgeving aangenomen waarmee de financiering van de federale overheid voor 3 maanden is gegarandeerd, maar dat is exclusief de financiering van het gezondheidszorgplan van Obama.

Het Amerikaanse Congres moet het voor eind september eens worden over een nieuwe noodbegroting waarmee de federale overheid draaiende kan worden gehouden. Als dat niet gebeurt, zit de regering opnieuw zonder geld en zullen er diensten al dan niet tijdelijk moeten sluiten en ambtenaren naar huis worden gestuurd.

Nu moet de Senaat zich hierover uitspreken, maar die kan daarbij de tekst veranderden zodat Obamacare alsnog financiering krijgt. De president heeft overigens al aangekondigd een veto over elk voorstel uit te spreken waarin het gezondheidsplan geen fondsen krijgt.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten