zaterdag 28 september 2013

'Duizenden doden door bouw stadions in Qatar'

De internationale vakorganisatie ITUC schat dat er in Qatar 4000 doden vallen bij de bouw van stadions en andere voorzieningen voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in het Arabische land wordt gehouden. Dat meldde de FNV vrijdag.

'Als wij hier niet tegen optreden dan kunnen we straks symbolisch een vak van 4000 plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw', aldus FNV-voorzitter Ton Heerts in een verklaring. Hij roept de voetbalbond KNVB en het kabinet op om samen met de FNV actie te ondernemen. 'Zover laten wij het niet komen toch?'

Qatar heeft een slechte reputatie als het gaat om de behandeling van de grote aantallen buitenlandse werknemers die in het land actief zijn. Het zijn vooral Nepalezen, die volgens de internationale vakbeweging worden uitgebuit en hun werk vaak met hun leven moeten bekopen. Zij zouden ook bij temperaturen van rond de 50 graden moeten doorwerken op onveilige bouwplaatsen, waar beschermende maatregelen ontbreken om bijvoorbeeld te voorkomen dat mensen van steigers vallen. De ITUC schat dat er vorig jaar alleen al duizend arbeiders gewond zijn geraakt door een val.

Vakcentrale FNV onderzoekt samen met FNV Bouw de eventuele betrokkenheid van Nederlandse bedrijven bij de slechte werkomstandigheden.

De Britse krant The Guardian meldde woensdag dat tussen 4 juli en 8 augustus 44 gastarbeiders uit Nepal zijn gestorven door ongevallen en hartaanvallen. De Nepalezen werken volgens The Guardian doorgaans bij extreem hoge temperaturen, zij krijgen onvoldoende drinkwater en hebben te maken met onhygiënische omstandigheden. Hun paspoorten worden afgenomen en ze worden niet of nauwelijks betaald. In feite is sprake van slavenarbeid, concludeert de krant. De situatie in Qatar heeft inmiddels ook de aandacht van de FIFA. De wereldvoetbalbond bespreekt de kwestie op 3 en 4 oktober tijdens een vergadering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten