woensdag 26 februari 2014

Veel doden door onderschatting van gevaar bij verwerking mest

Dire mannen kwamen om in deze mestsilo. Hulpverleners probeerden via een gat in de zijkant de slachtoffers uit de silo te halen. © anp.


Onderschatting van de gevaren bij de verwerking van mest leidt tot veel ernstige ongelukken waarbij veel dodelijke slachtoffers vallen. Bij dit soort ongevallen zijn extra slachtoffers te betreuren, omdat omstanders onbeschermd hulp proberen te bieden. Tussen 1980 en 2013 zijn er minstens 35 ernstige 'mestongelukken' gebeurd. Daarbij vielen 57 slachtoffers, waarvan 28 doden.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat woensdag is gepubliceerd. De raad keek naar de gevaren van de verwerking van mest na het dodelijk incident in Makkinga op 19 juni vorig jaar. Toen kwamen drie mensen om het leven bij het reinigen van een mestsilo.

Mestongevallen gebeuren vooral in gesloten ruimten zoals een silo of tank en in stallen tijdens het mengen van de mest in de ondergelegen kelder, concludeert de onderzoeksraad in het rapport Dodelijk ongeval mestsilo te Makkinga. 'Het merendeel van de ongelukken ontstaat doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte beademingsapparatuur, het regelmatig mixen van de mest en het zorgen voor voldoende ventilatie.'

Het achterwege laten van veiligheidsmaatregelen komt volgens de onderzoeksraad vooral door het ontbreken van kennis en daardoor onderschatting van de gevaren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten