donderdag 27 februari 2014

Wannabe hipsters ondergaan transplantaties voor baard

© afp.



Haarklinieken in New York zien de afgelopen maanden een flinke groei van het aantal mannen dat langskomt voor een gezichtbeharingstransplantatie. Het gaat om zogenaamde 'hipster' mannen die er met een volle baard uit willen zien volgens het laatste modebeeld.


'Brooklyn is vermoedelijk de plek waar de trend is ontstaan. Het is de 'hipster-look' die mannen willen. Als je een vlassig baardje hebt en je laat dat lang groeien, dan ziet het er onverzorgd uit,' aldus plastisch chirurg dr. Jeffrey Epstein tegen deNew York Post.

Tom Selleck
Het 'Brad Pitt-baardje' wordt regelmatig gevraagd, en ook de beroemde snor van Tom Selleck is populair, aldus Epstein. 'Klanten willen volle baarden omdat het er mannelijk uit ziet. Baarden zijn een belangrijk mannelijk kenmerk,' vertelt hij. Hij transplanteert twee of drie baarden per week, een paar jaar geleden waren dat er nog een handvol per jaar.

De 27-jarige Danny had een klein beetje baardgroei en voelde zich genoodzaakt zijn lege plekken in te kleuren met een wenkbrauwpotlood. Dus hij betaalde 8500 dollar voor een ingreep, zodat hij een fashion statement kan maken. 'Het is een van de beste investeringen die ik ooit heb gedaan,' laat hij weten.

Ook de Amerikaanse plastisch chirurg Yeal Halaas heeft tegenwoordig veel meer 'hippe' en 'modieuze' jongere klanten, vooral mannen met een creatief beroep als architecten en kunstenaars willen de operatie. 'Het is een stijl. Het is nu veel gebruikelijker om een baardje te hebben dan tien jaar geleden', vertelt Halaas aan DNAinfo.com. 'We krijgen er veel vaker telefoontjes over.'

Transplantaties in Nederland
Een rondgang van het AD langs een aantal klinieken in Nederland leert dat er in ons land ook een lichte stijging van het aantal baardtransplantaties is waar te nemen. Een haartransplantatiekliniek vertelt dat het afgelopen jaar meerdere mannen zijn geholpen aan baardhaar. 'Voorheen werd hier nauwelijks naar gevraagd'.


Een andere kliniek laat weten zelfs een stijging van 25 tot 30 procent te kunnen waarnemen. Wel stellen zij dat het belangrijk is dat de man 30 tot 35 jaar: dan is de baardgroei pas echt volledig. 'Als je dan nog kale plekken hebt, kun je er iets aan laten doen. Of het hipsters zijn weten we niet. Maar het zijn natuurlijk wel jonge mensen die het uiterlijk belangrijk vinden.'

Twee andere klinieken laten weten baardtransplantaties nog niet aan te bieden of nog helemaal geen aanvragen te krijgen. Een ander laat weten dat er meerdere aanmeldingen waren maar dat cliënten op het laatste moment niet door te zetten.

Baardtransplantaties worden op dezelfde manier uitgevoerd als haartransplantaties. De haarzakjes worden van bijvoorbeeld de hoofdhuid of de borst verwijderd en vervolgens weer in het gezicht geïmplanteerd.

Hipster-cultuur
Hipsters zijn mannen en vrouwen van rond de 20 tot 30 jaar oud. Kenmerken die deze stroming omschrijven: onafhankelijk denken, progressieve politiek, waarderen van kunst en indie-rock, creativiteit, intelligentie, scherpe grappen en afzetten tegen alles wat 'mainstream'.

Ze kleden zich in vintage of vintage-ogende kleding. Ze dragen vaak skinny jeans en ouderwetse gympen of schoenen en brillen met groot of opvallend montuur. Hun haren zijn vaak expres rommelig geknipt, soms felgekleurd en de mannen hebben een baard of in ieder geval minstens een snor.

'Coolste persoon'
De Amerikaanse schrijver Robert Lanham schreef in 2003 het satirisch bedoelde boek De Hipster. Hij omschrijft ze als 'een jongere die zichzelf de coolste persoon op aarde vindt, dure kleding koopt die er versleten uitziet en leeft op bier, sigaretten en vegetarisch eten'.

Ze hebben een Moleskine agenda en een biografie van Che Guevarra in hun tas. Ze zijn altijd op zoek naar die ene artiest waar niemand van gehoord heeft. Ze gaan naar de hipste clubs en kopen hun kleding bij winkels als American Apperal enUrban Outfitters en H&M.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten